Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
BIM

DE KRACHT VAN DIGITALISATIE

BM Engineering is altijd een voorloper geweest in het inzetten van Building Information Modeling (BIM) in de bouwwereld. We zien telkens opnieuw in de praktijk de kracht van digitalisatie, door van de ontwerp- tot in de exploitatiefase te werken vanuit een centrale 3D ‘digital twin’ van een gebouw. Dit zorgt voor minder fouten, tijdwinst en een optimaal gebruik van de beschikbare data.

Wat?

Wat doen we?

BIM management en BIM coördinatie

Bij BIM management maken we onderlinge BIM-afspraken tussen de verschillende partijen die bij complexe projecten betrokken zijn. We brengen de BIM-doelstellingen van het project duidelijk in kaart en vertalen ze in een BIM-protocol en een BIM-uitvoeringsplan. Zo spreken alle partijen dezelfde taal en worden modellen en informatie op een correcte manier afgeleverd. Bij BIM coördinatie combineren we de modellen van alle disciplines (architectuur, stabiliteit, technieken,…) in één BIM-model, en clashen we die onderling. Op die manier ontzorgen we alle projectpartners, sporen we tijdig fouten op en garanderen we een vlot en soepel verloop tijdens de uitvoering op de werf.

Data- en document management

Tijdens een bouwproject produceren de verschillende projectpartners zowel uiteenlopende documenten als een massa data. Door standaardprocessen op te zetten om deze gegevens te produceren, verzamelen en goedkeuren, vermijden we tegenstrijdigheden en onvolledige informatie. Op het einde van het project kunnen we zo de gestructureerde data en de documenten eenvoudig overdragen om efficiënt gebruikt te worden in de exploitatiefase van het gebouw.

As-built management

De uitvoering op de werf wordt in principe rechtstreeks aangestuurd vanuit het centrale BIM-model. Toch gebeuren er op de werf soms nog aanpassingen die niet worden opgenomen in dat model. Daardoor wordt het onbetrouwbaar, zowel voor de verdere uitvoering als voor gebruik in de exploitatiefase. Door op de werf zowel visueel als met 3D-scanning na te gaan of de uitgevoerde werken overeenkomen met de BIM-modellen, garanderen we de kwaliteit van de as-built modellen.

Hoe?

Hoe pakken we dit aan?

BIM als middel

We zorgen ervoor dat BIM een middel is en geen doel. BIM mag geen last worden maar moet nuttig worden ingezet in functie van het project. We leggen procedures vast, maar vermijden hierbij onnodig werk. Alles wat we doen, gebeurt in functie van het goed en efficiënt verloop van het project.

Teamwork

BIM is teamwork. We bekijken hoe we binnen het bouwteam tot een zo nuttig mogelijke BIM-flow kunnen komen. Samen met de bouwheer zorgen we dat BIM op een zo efficiënt mogelijke manier wordt ingezet en we zetten alle middelen in om het team hierbij maximaal te kunnen laten renderen.

Digitaal en gecentraliseerd

We houden de vinger aan de pols op het vlak van digitalisatie om het hele bouwproces zo efficiënt mogelijk te maken. Door de grote hoeveelheid informatie die in zo’n project wordt gegenereerd te centraliseren en te structureren, maken we ze toegankelijk en behapbaar voor alle bouwpartners en de gebouwbeheerder.

De VOORDELEN van onze aanpak

  • Minder faalkosten bij de uitvoering op de werf.
     
  • Sneller bouwen door tijdwinst in de ontwerp- én de uitvoeringsfase.  
     
  • Een as-built dossier bij oplevering, klaar voor gebruik bij exploitatie
     

 

De experts

Wie?

Dagelijks aanwezig op de werkvloer, en met hun complementaire kennis en ruime ervaring in diverse projecten, zijn onze experten de vlot aanspreekbare schakel tussen onze backoffice en uw project.

Joren Van Den Neste
BIM Manager

“BIM moet een middel zijn en geen doel. We zetten het in om projecten vlotter te laten verlopen en de grote hoeveelheid data die wordt gegenereerd optimaal te gebruiken.”

Joren Van Den Neste
BIM Manager

Keynote over BIM?

Organiseert u een themadag of evenement waar BIM centraal staat, en bent u hiervoor nog op zoek naar sprekers? Geen theoretici met abstracte uiteenzettingen, maar experten die dagdagelijkse praktijkervaring hebben en de materie op het niveau van de doelgroep op een boeiende manier kunnen brengen? Contacteer ons!

Case

Gemeenteschool Heestert

Het  bouwen van de kleuter- en basisschool incl. administratieve dienst, polyvalente ruimte, restaurant en sporthalproject omvatte 2768m². Daarnaast werd ook nog een speelplaats, parkeer- en circulatieruimte en groenaanleg voorzien.

CONTACTEER ONS

Stuur ons via het formulier hieronder een bericht en we komen zo snel mogelijk bij jou terug.

Kies je service
Ik ga akkoord met het privacybeleid.

Steven Beirinckx
CEO - Managing partner
sb@bmengineering.be

BM Engineering Hoofdkantoor

Beneluxlaan 1A
8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20
info@bmengineering.be