Meyvaert Wondelgem

Zeilschipstraat 9, 9000 Gent
Datum:
Oplevering: december 2020
Code:
18.088
Architect:
OYO Architects
Bouwheer:
Meyvaert Glass Engineering
Budget:
€ 4.400.000,00 (aandeel stabiliteit: € 928.725.40 - aandeel technieken: € 1.007.119,41)

Deze zomer verhuisde glasexpert Meyvaert van de Gentse binnenstad naar de Wondelgemse Meersen in Evergem. De productie- en kantoorruimtes van de nieuwbouw zijn luchtig en open. De troeven van glas op het vlak van transparantie en (brand)veiligheid worden uiteraard extra in de verf gezet. 

Meyvaert is een wereldtopper in het ontwerpen, bouwen en plaatsen van museumvitrines en op de Belgische en Franse markt specialist in brandwerend en beveiligend schrijnwerk. Dochterbedrijf Haerens is internationaal actief in de productie van glas voor de haardenindustrie en diverse thermische productieprocessen, en in hightech glas voor de medische wereld. De nakende herbestemming van de oude huurlocatie – die bovendien te krap was geworden – bood de kans om buiten de stad vanaf nul nieuw te bouwen en de beide bedrijven voortaan onder hetzelfde dak te huisvesten. Troeven van de nieuwe locatie zijn de extra ruimte, de energiezuinigheid en de transparante architectuur.

Een groot deel van de grondoppervlakte wordt ingenomen door de 10 meter hoge productiehal die uitloopt in een lagere zone met aanpalende laad- en loskaaien. Daarbovenop is een balk geplaatst die de kantoren bevat en opvalt door de glazen ‘gordijngevel’.

Ruimtegevoel door houten overspanningen

Voor de stabiliteit moest rekening worden gehouden met een niveauverschil in het perceel. Om grondzettingen door afgravingen en opvoeringen te vermijden, werd gekozen voor paalfunderingen. Daarop werd een betonstructuur opgetrokken die onderaan bekleed werd met betonnen en bovenaan met gelakte metalen sandwichpanelen.

Omdat de dakoverspanning 36 meter bedraagt, zijn de liggers uitgevoerd in gelamineerd hout.
Op die manier wordt een volledig open productiehal gerealiseerd en het creëert bovendien een warmere sfeer. Doordat tussenkolommen ontbreken en om een variabele indeling van de productieruimte te garanderen, worden de energievoorzieningen – water, perslucht en elektriciteit voor de machines – via flexibele leidingen vanaf het plafond naar beneden geleid. De bouwheer was in de ontwerpfase van het project bovendien nog in onderhandeling met leveranciers van machines. Daarom werd de vloer van de productieruimte uitgevoerd in 20 centimeter dik beton met Dramix® staalvezels, zodat ook de zwaarste machines kunnen worden geplaatst.

Hoge brandveiligheid

Doordat de kantoren gedeeltelijk óp de productieruimte rusten, moest extra aandacht worden besteed aan de brandveiligheid. Daarom heeft de vloerplaat van de kantoren een brandweerstand van 2 uur. Dat geldt ook voor de glaswand tussen de kantoren en de productie, die zorgt voor transparantie tussen de verschillende niveaus van het bedrijf, maar uiteraard ook een paradepaardje uit eigen huis is. Nog in het kader van brandveiligheid worden in geval van nood bovendien de koepels in het dak van de productieruimte geopend, om rook en warmte af te voeren.

Kantoorbalk met uitkragingen

Aan de voorzijde van het gebouw kraagt het kantoorvolume van de eerste verdieping 4 meter uit. Voor een architecturaal ‘slank’ uitzicht moest de vloerhoogte worden beperkt. Daarom wordt het gewicht van de vloer via slanke stalen kolommen opgehangen aan grote uitkragende liggers op het dak.

Ook de tot 5 meter uitlopende overkoepeling van de laad- en loszone aan de zijkant van het gebouw vormde een uitdaging. De bouwheer wil hierop immers een daktuin aanleggen zodat de kantoormedewerkers kunnen uitkijken op groen. Daarom werd deze uitkraging opgevangen met voorgespannen balken.

Open kantoor met box-in-box

In het ontwerp van de kantoren werd ingezet op een maximaal ruimtegevoel. Zo werden geen kolommen geplaatst en bleven de dakgewelven zichtbaar. De uitlijning van de TT-elementen die daarvoor werden gebruikt, was een samenspel tussen de architect, onze stabiliteitsingenieurs en de producent, om een maximaal effect te bekomen. Aan die zichtbare dakstructuur werden akoestisch dempende baffels opgehangen, waartussen de verlichtingsarmaturen met ingebouwde aanwezigheidssensoren en noodverlichting werden geplaatst. Dit zorgt mee voor de strakke look.

In de lengterichting van de kantoren werd een box-in-boxvolume geplaatst met vergaderruimtes, een kopieerhoek en een technisch lokaal. Vanuit het technisch volume dat óp het dak werd geplaatst, lopen de leidingen in de kantoorruimte bovenop deze centrale ‘ruggengraat’ naar de juiste plaats.

Passieve koelbalken

Met een binnenhoogte van 3,70 meter waren vrijhangende actieve koelbalken – die koeling en verwarming combineren – minder aangewezen. Om een tochtvrije, comfortabele werkomgeving te bekomen werd geopteerd om te verwarmen via de vloer en te koelen via gependelde passieve koelbalken. Om de koellasten te beperken, werd zonwerend glas geplaatst.

Het totale concept van het nieuw gebouw is zo energiezuinig mogelijk opgevat. In de eerste zes maanden na de ingebruikname zal het energieverbruik worden gemeten. Het resultaat zal bepalen welk aantal zonnepanelen op het dak optimaal is om het energiepeil van E53 nog verder naar beneden te halen.

 

Bouwpartners:

  • Meyvaert (Gent) – bouwheer
  • ARCH & TECO (Gent) – architectuur
  • Cosimco (Willemen Group) (Kontich) – hoofdaannemer
  • Zaman (Gent) – hvac
  • Van Vooren (Brugge) – elektriciteit
  • Meyvaert (Gent) – brandwerend glas en binnendeuren