Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nieuws

Fossielvrije vestiging van Basalte trekt de aandacht met zichtbare trap

17.12.21

Basalte, de Merelbeekse domoticaspecialist die focust op het luxesegment, is afgelopen zomer verhuisd naar een gloednieuw designkantoor met een aanpalende productie- en stockageruimte. Gewoon als ze zijn om in een veeleisende markt te werken, legden de opdrachtgevers de lat ook hoog voor de bouwpartners. Het resultaat? Een hoogtechnologisch hoofdkwartier dat energiezuinig is en een trap als beeldbepalend architectuurelement heeft.

Basalte, de Merelbeekse domoticaspecialist die focust op het luxesegment, is afgelopen zomer verhuisd naar een gloednieuw designkantoor met een aanpalende productie- en stockageruimte. Gewoon als ze zijn om in een veeleisende markt te werken, legden de opdrachtgevers de lat ook hoog voor de bouwpartners. Het resultaat? Een hoogtechnologisch hoofdkwartier dat energiezuinig is en een trap als beeldbepalend architectuurelement heeft.

Basalte creëert design voor de intelligente woning. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door Klaas Arnout en Sandra Maes en haalt vandaag 90 procent van de omzet uit export. Klanten zijn onder meer internationale filmsterren, dj’s en topvoetballers die voor hun designdomotica aankloppen bij Basalte. Alle soft- en hardware wordt in België ontworpen en geproduceerd.

In de Fraterstraat in Merelbeke werd een 4.000 m2 grote loods met drukkerij aangekocht. De loods werd behouden en gerenoveerd. Ervoor werd een nieuw kantoorgebouw opgetrokken met een vloeroppervlakte van 2.000 m2. Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich de onthaalbalie en kantoren, terwijl de overige kantoren op de eerste verdieping gesitueerd zijn. Het achterste deel van het gebouw heeft ook een tweede verdieping met de refter en de polyvalente zaal met buitenterras. Architect Archipelago maakte van de trap een echte blikvanger door in de witte buitengevel een uitsparing met glas en zwarte raamprofielen te voorzien die de traplijn volgt van niveau 0 tot +2. Ook binnen zijn zwart en wit de toonaangevende kleuren. Zo komt de gebruikte domotica – van bewegingssensoren over designschakelaars tot luidsprekers – uit eigen huis nog beter tot zijn recht.

Fossielvrij

De bouwheer koos in samenspraak met de architect uitdrukkelijk voor het weren van alle fossiele brandstoffen. Daarom werd een BEO-veld met 16 boringen aangelegd dat de klimaatplafonds in de kantoren aanstuurt. Een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en luchtbevochtiging – de ideale match met klimaatplafonds – zorgt voor een optimaal werkcomfort.

In de loods is een constante temperatuur nodig om de machines goed te doen werken. Daarom voorzagen we ventilatie en verwarming met de reeds aanwezige warmtepompen. We zorgden ook voor de aanpassing en uitbreiding van de persluchtinstallatie voor de machines en maakten het aanbestedingsdossier op voor de heflift, inclusief de analyse en evaluatie van de ingediende offertes. Door de diepe inplanting van het gebouw op het terrein, kon de rioleringsaansluiting niet gravitair gebeuren en werd een pompput met opvoerpomp voorzien.

Structurele betonwand volgt trap

Op die met de trap na, zijn alle gevels van het kantoorgebouw opgetrokken uit betonnen kolommen met snelbouwstenen tussen, afgewerkt in witte crepi. Paddenstoelvloeren dragen op de gevelwanden en interne slanke staalkolommen. Door nergens doorhangende balken te gebruiken, wordt het ontwerp en de plaatsing van de technieken bovendien een stuk makkelijker. Op de bovenste verdieping maken voorgespannen gewelven overspanningen tot 11 meter mogelijk, waardoor de polyvalente ruimte flexibel kan worden ingevuld.

Dé uitdaging – zowel in ontwerp als uitvoering – was de structurele betonwand met de van buiten zichtbare trap. Die wand werd samen met de ruwbouw opgetrokken en is ter plaatste gestort. Om als één massief geheel te kunnen werken, moest telkens koppelwapening worden voorzien. Een aantal steunbalken van het dak van +2, het lagergelegen dak en één verdiepingsvloer leiden de belasting af naar die gevel en de dragende kolommen naast de trap. Op vraag van de bouwheer werden die kolommen zo slank mogelijk uitgevoerd – 6 op 10 cm – door vol staal van een verhoogde kwaliteit te gebruiken. De belastingen die op de gevel komen, worden via de structurele wapening in de helling die de trap volgt afgedragen naar die dragende kolommen naast de trap, en zo naar de fundering.

Bouwpartners:

  • Basalte bvba (Merelbeke) – bouwheer
  • Archipelago (Brussel) – architect
  • Vandenbussche (Aalter) – aannemer ruwbouw
  • EL-TEC (Gent) – aannemer elektriciteit
  • Group Verbeke (Sint-Eloois-Winkel) – aannemer geothermie
  • Six (Izegem) – aannemer sanitair
  • Thyssenkrupp (Brussel) – aannemer liften
  • BM Engineering (Kortrijk) – speciale technieken en stabiliteit
Actualiteit

Nieuws

03.04.24

Quaestor combineert toparchitectuur en werkcomfort in nieuw kantoor

Lees meer
03.04.24

Stationsomgeving Kortrijk onderging metamorfose met ondergrondse parking en tunnel

Lees meer
03.04.24

Aquathermie via drinkwater is Vlaamse primeur voor gasloze ontwikkeling De Voerman in Anzegem

Lees meer