Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nieuws

BIM legt zijn troeven op tafel in Sailor's Park

01.02.19

Op vraag van bouwheer Group AP werd het Nieuwpoortse appartementenproject Sailors’ Park door BM Engineering volledig in BIM uitgewerkt en gecoördineerd. Dit biedt voordelen voor de bouwheer, de aannemers én de kopers.

Nabij de jachthaven in Nieuwpoort bouwt Group AP appartementsvilla’s met een hedendaagse en tijdloze architectuur van Vanbecelaere Hauspie. Het project is gelegen in een groen recreatiedomein met openluchtzwembad en plonsbad, zandbak, petanquevelden en zonneplages. Voor de winterrecreatie wordt een wellness voorzien.

BIM neemt de leiding

BIM staat centraal in dit ontwerpproces. Dankzij een grondige voorbereidingsfase kunnen alle studies worden verwerkt in één BIM-model. Dit heeft als gevolg dat alle aspecten – architectuur, akoestiek, EPB, stabiliteit en eventuele technieken – op elkaar zijn afgestemd. Ontwerpfouten die anders op de werf naar boven zouden komen, worden dankzij BIM vooraf gedetecteerd en opgelost.

Een van de eerste taken in het BIM-proces is het opmaken van een artikellijst. Die vormt de basis voor het modelleringswerk en de uiteindelijke meetstaat. Indien gewenst kunnen er ook extra’s die invloed hebben op de prijs – bijvoorbeeld bekistingsoppervlaktes – uit het model worden gehaald.

Elk element is uniek gecodeerd, geclassificeerd en genummerd. Hierbij kunnen er aangepaste 2D- of 3D-plannen worden opgemaakt die het calculatieproces gemakkelijker maken. Afwerkingselementen worden ook per ruimte/appartement doorgegeven, wat dan weer interessant kan zijn naar verkoop toe.

De BIM-coördinator speelt een belangrijke rol doorheen het hele proces. Het takenpakket bestaat onder meer uit details overlopen, tegenstrijdigheden uitklaren, gegevens verzamelen, de planning afstemmen en zorgen voor de interne coördinatie.

Van meetstaat tot 4D-planning

Uit het BIM-model kan dus bijzonder veel informatie worden gedistilleerd. In de nabije toekomst zullen we calculatiesoftware rechtstreeks kunnen koppelen, zodat de bouwpromotor/aannemer snel en efficiënt gedetailleerde kostprijsberekeningen – of in een eerdere fase ramingen – zal kunnen maken.

Ook verkoopplannen kunnen we rechtstreeks uit ons Revit-model halen. Dit kan in 2D of zelfs 3D. Omdat we hierbij met realistische materialen werken, kunnen we dit model ook gebruiken voor virtual reality. Zo kan onze klant – of kunnen potentiële kopers – al eens in zijn gebouw rondlopen nog voor het gebouwd is.

Eens het project in uitvoering gaat, kan de afdeling stabiliteit het BIM-model voorzien van wapening. Ook de aannemer kan eventueel met ons 3D-model verder. Hierbij denken we onder meer aan werkvoorbereiding, uitvoeringsplannen zoals producenten silicaatsteenwand,  breedvloerplaten, architectonisch beton e.d. en 4D-planning.

Bronbemaling beperken

Voor de stabiliteitsingenieurs vormt de bouwput een stevige uitdaging. De ligging, dicht bij de zee en de havengeul, zorgt voor een hoge grondwaterstand. Sailors’ Park is bovendien een groot project, dus is het nodig om de bronbemaling zowel in tijd als in aantal kubieke meter opgepompt water in de hand te houden. Daarom werd er gekozen voor een hydrostatisch gesloten bouwput. De CSM-scheidingswanden worden tot in de kleilaag gestoken die tot 18 meter diep onder het maaiveld zit en de opstuwing van lager gelegen grondwaterlagen beperkt. De trekankers van de fundering mogen de kleilaag echter niet doorboren. De balans tussen de minimale hoeveelheid trekankers en hun maximale totale tonnage werd dan ook nauwkeurig berekend.

Een andere uitdaging op stabiliteitsvlak zijn de uitspringende betonnen balken die de architectuur van de bovenverdiepingen kenmerken. Ze meten 40 bij 40 centimeter en springen maximaal 2,2 meter uit, zonder noemenswaardige ondersteuning. Daarom lopen deze prefab balken door tot in het gebouw, uiteraard voorzien van de nodige thermische onderbreking.

Voorontwerp kokertechnieken schat bouwkundige gevolgen in

Om de (ruimte voor de) technieken en de architectuur en stabiliteit zorgvuldig op elkaar te kunnen afstemmen, deed BM Engineering ook een voorontwerp van de kokertechnieken. Per appartement werd vanuit de locatie van de berging het traject naar de gemeenschappelijke kokers onderzocht en bouwkundig geoptimaliseerd. Daarbij werd ook met de afdeling stabiliteit bekeken of het doorboren van wanden niet nadelig zou uitvallen. Ook voor het rioleringsplan in de kelder werd op deze manier gewerkt. Op de gelijkvloerse verdieping komt er een wellness, waarvan de precieze indeling in de fase van het voorontwerp van het project nog niet was uitgewerkt. Vanuit onze ervaring konden wij echter adviseren om een voldoende grote technische ruimte te voorzien waarin alle installaties voor de wellness een plaats kunnen krijgen. Door al deze informatie mee in het BIM-model te integreren, hebben de aannemers een gedetailleerd en correct startpunt voor het verder concretiseren van de plannen en worden latere problemen bij de uitvoering voorkomen.

De voordelen van BIM-coördinatie op een rijtje?

  • De bouwheer kan de meest recente versie van het 3D-model tijdens het ontwerpproces op elk moment in de cloud consulteren.
  • Uit het BIM-model wordt een meetstaat gehaald, die kan worden gekoppeld aan calculatiesoftware.
  • Die meetstaat kan per appartement worden voorzien, wat handig is in het verkoopsproces.
  • Het BIM-model kan volledig in virtual reality worden uitgewerkt, waardoor de bouwheer en de klanten het project al vóór de start van de uitvoering tot in detail kunnen beleven.
  • Verkoopplannen worden aantrekkelijk in de vorm van 3D-renderings.
  • In het BIM-model worden wapeningsplannen voorzien.
  • De werkvoorbereider kan het BIM-model als basis gebruiken om leveranciers aan te schrijven.
  • De aannemer kan het model ook gebruiken voor zijn 4D-planning.

Meer weten over de mogelijkheden van BIM en BIM-coördinatie voor úw project?

Lode Declerck - afdelingshoofd BIM - Onebim
lode.declerck@onebim.team
+32 473 11 00 53

Bouwpartners:

  • Group AP (Nieuwpoort) – bouwheer
  • Vanbecelaere – Hauspie (Veurne) – architect
  • De Waal Solid Foundations (Oostende) – aannemer CSM-wand
  • BM Engineering (Kortrijk) – project engineering, stabiliteit, speciale technieken, BIM-coördinatie
  • Misplon-VDC (Brugge) - EPB, ventilatie, hernieuwbare energie
Actualiteit

Nieuws

03.04.24

Quaestor combineert toparchitectuur en werkcomfort in nieuw kantoor

Lees meer
03.04.24

Stationsomgeving Kortrijk onderging metamorfose met ondergrondse parking en tunnel

Lees meer
03.04.24

Aquathermie via drinkwater is Vlaamse primeur voor gasloze ontwikkeling De Voerman in Anzegem

Lees meer