Topturnhall Izegem

Sint Jorisstraat - Izegem

Bijkomende informatie

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Omschrijving

Topturnhall 

Architect

Architectenburo Dirk Moerman

Bouwheer

Stadsbestuur Izegem - Mevr. Els Manhaeve

Datum

2011

Budget

€ 1.901.711,92

Izegem heeft een rijk verleden in de turnsport. De oude turnhal van Izegem, één van de eerste in Vlaanderen, is namelijk al meer dan 50 jaar oud. Uiteraard vertoont deze oude turnhal ondertussen al heel wat gebreken. Het stadsbestuur aanhoorde de vraag van turnclub Gym-Izegem voor een nieuwe turnhal. Schepen Frank Duhamel, ook een voormalig turner, startte met ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen het dossier op voor de bouw van een splinternieuwe topturnhal naast de bestaande. Op deze manier wil Izegem zijn rijke geschiedenis in de turnsport voortzetten voor de toekomstige generaties.

 

Op 2 maart 2010 verscheen het bestek onder de vorm van een "algemene wedstrijdofferteaanvraag" voor het "opstellen van het ontwerp en uitvoeren van een topturnhal" in het Belgisch Staatsblad. Dit bestek bundelde de eisen en de visie van Stad Izegem om op de site sportcentrum een nieuwe volwaardige topturnhal te bouwen. Deze bijzondere procedure maakte het mogelijk onmiddellijk een ontwerper en algemeen aannemer aan te stellen zodoende de realisatie enorm snel kon uitgevoerd worden. Het

 moest en zou een bijzonder ambitieus project worden. Er werden bijzonder strenge eisen gesteld op vlak van energieprestaties en leefbaarheid. Een turnhal als volledige 'blackbox' werd door het bestuur uitgesloten omwille van onleefbaar en geen relatie met de directe omgeving. Bovendien werd de rijkelijke daglichttoetreding in de bestaande turnhal als een grote kwaliteit ervaren. De uitdaging bestond er dus in een zeer energiezuinige en leefbare turnhal te ontwerpen met een natuurlijke daglichttoetreding.

 

Er werd een semi-industrieel bouwconcept voorgesteld: de grote zaal werd opgetrokken uit een beton kolommenstructuur met houten galammeleerde liggers. Voor het dak en de wanden werden supergeïsoleerde stalen industriële sanwichpanelen gebruikt die volledig zelfdragend en direct afgewerkt zijn aan binnen- en buitenzijde. Voor de sokkel van het gebouw werden wel solide betonnen sandwichpanelen voorzien. De structuur van de tussenbouw werd traditioneler opgetrokken met metselwerk en beton.
De buitenwanden werden echter opnieuw betonnen sandwichpanelen. De keuze voor industriële bouwmaterialen en -methodes hielpen de bouwsnelheid en -kosten te beperken. Doorgedreven isolatiediktes in vloer, wand en dak zorgden voor een optimale energiescore.


De echte meerwaarde van het gebouw zit echter in de buitengewone manier van lichttoetreding. Door de wanden van de sportzaal te laten openklappen tenopzichte van de basisstructuur ontstond rondomrond de zaal een mooie lichtstraat die het natuurlijk licht laat weerkaatsen op de binnenwanden naar de zaal toe. Deze lichtstraat werd voorzien van superisolerende meerkamerige polycarbonaatplaatbeglazing die ook nog eens het licht filteren. Zo krijgen we in de zaal een zacht en diffuus natuurlijk daglicht zonder de nadelige contrasten en verblinding van de traditionele methodes van daglichttoetreding. Op de beide korte gevels werden ook nog grote raampartijen onder luifels voorzien zodoende er een betrokkenheid ontstond vanuit de zaal naar de omgeving en omgekeerd. Het studiebureau integreerde feilloos de technieken in het gebouw zonder aan de architecturale kwaliteiten te raken.
De openvallende gevels geven het gebouw een haast iconische status. Pas bij een bezoek binnenin het gebouw wordt voor iedereen echt duidelijk waarom de topturnhal langs de rijksweg "scheve muren" heeft.

 

Relevantie door:
- toewijzing via wedstrijdformule

- verwezenlijking d.m.v. Design and Build

- sportinfrastructuur

- harmonie tussen programma, architectuur en stabiliteit

- innovatie op vlak van energieprestaties (passiefbouw)

- innovatief in omgaan met natuurlijke daglichttoetreding

logo.svg

Topturnhall Izegem

Topturnhall Izegem
Topturnhall Izegem
Topturnhall Izegem
Topturnhall Izegem
Topturnhall Izegem
Topturnhall Izegem
Topturnhall Izegem

Locatie

Sint Jorisstraat - Izegem

Architect

Architectenburo Dirk Moerman

Bouwheer

Stadsbestuur Izegem - Mevr. Els Manhaeve

Datum

2011

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Budget

€ 1.901.711,92

Korte omschrijving

Topturnhall 

Omschrijving

Izegem heeft een rijk verleden in de turnsport. De oude turnhal van Izegem, één van de eerste in Vlaanderen, is namelijk al meer dan 50 jaar oud. Uiteraard vertoont deze oude turnhal ondertussen al heel wat gebreken. Het stadsbestuur aanhoorde de vraag van turnclub Gym-Izegem voor een nieuwe turnhal. Schepen Frank Duhamel, ook een voormalig turner, startte met ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen het dossier op voor de bouw van een splinternieuwe topturnhal naast de bestaande. Op deze manier wil Izegem zijn rijke geschiedenis in de turnsport voortzetten voor de toekomstige generaties.

 

Op 2 maart 2010 verscheen het bestek onder de vorm van een "algemene wedstrijdofferteaanvraag" voor het "opstellen van het ontwerp en uitvoeren van een topturnhal" in het Belgisch Staatsblad. Dit bestek bundelde de eisen en de visie van Stad Izegem om op de site sportcentrum een nieuwe volwaardige topturnhal te bouwen. Deze bijzondere procedure maakte het mogelijk onmiddellijk een ontwerper en algemeen aannemer aan te stellen zodoende de realisatie enorm snel kon uitgevoerd worden. Het

 moest en zou een bijzonder ambitieus project worden. Er werden bijzonder strenge eisen gesteld op vlak van energieprestaties en leefbaarheid. Een turnhal als volledige 'blackbox' werd door het bestuur uitgesloten omwille van onleefbaar en geen relatie met de directe omgeving. Bovendien werd de rijkelijke daglichttoetreding in de bestaande turnhal als een grote kwaliteit ervaren. De uitdaging bestond er dus in een zeer energiezuinige en leefbare turnhal te ontwerpen met een natuurlijke daglichttoetreding.

 

Er werd een semi-industrieel bouwconcept voorgesteld: de grote zaal werd opgetrokken uit een beton kolommenstructuur met houten galammeleerde liggers. Voor het dak en de wanden werden supergeïsoleerde stalen industriële sanwichpanelen gebruikt die volledig zelfdragend en direct afgewerkt zijn aan binnen- en buitenzijde. Voor de sokkel van het gebouw werden wel solide betonnen sandwichpanelen voorzien. De structuur van de tussenbouw werd traditioneler opgetrokken met metselwerk en beton.
De buitenwanden werden echter opnieuw betonnen sandwichpanelen. De keuze voor industriële bouwmaterialen en -methodes hielpen de bouwsnelheid en -kosten te beperken. Doorgedreven isolatiediktes in vloer, wand en dak zorgden voor een optimale energiescore.


De echte meerwaarde van het gebouw zit echter in de buitengewone manier van lichttoetreding. Door de wanden van de sportzaal te laten openklappen tenopzichte van de basisstructuur ontstond rondomrond de zaal een mooie lichtstraat die het natuurlijk licht laat weerkaatsen op de binnenwanden naar de zaal toe. Deze lichtstraat werd voorzien van superisolerende meerkamerige polycarbonaatplaatbeglazing die ook nog eens het licht filteren. Zo krijgen we in de zaal een zacht en diffuus natuurlijk daglicht zonder de nadelige contrasten en verblinding van de traditionele methodes van daglichttoetreding. Op de beide korte gevels werden ook nog grote raampartijen onder luifels voorzien zodoende er een betrokkenheid ontstond vanuit de zaal naar de omgeving en omgekeerd. Het studiebureau integreerde feilloos de technieken in het gebouw zonder aan de architecturale kwaliteiten te raken.
De openvallende gevels geven het gebouw een haast iconische status. Pas bij een bezoek binnenin het gebouw wordt voor iedereen echt duidelijk waarom de topturnhal langs de rijksweg "scheve muren" heeft.

 

Relevantie door:
- toewijzing via wedstrijdformule

- verwezenlijking d.m.v. Design and Build

- sportinfrastructuur

- harmonie tussen programma, architectuur en stabiliteit

- innovatie op vlak van energieprestaties (passiefbouw)

- innovatief in omgaan met natuurlijke daglichttoetreding

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be