OC De Schouw - Lichtervelde

Statiestraat - Lichtervelde

Bijkomende informatie

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Omschrijving

Bouwen van een ontmoetingscentrum met theaterzaal.

Architect

AVDK - Heule

Bouwheer

Gemeentebestuur Lichtervelde

Datum

Opgeleverd: april 2014

Budget

3 500 000,00 € (totale bouwkost)

Speciale Technieken

 

Een comfortabel binnenklimaat werd verkregen op een duurzame manier. 

Alle verwarming werd op lage temperatuur gebaseerd zodat alle mogelijkheden om tot overschakeling naar warmtepomp behouden bleef. De basisverwarming in het complex wordt gerealiseerd door vloerverwarming. De dynamische bijverwarming door de ventilatie. Een zorgvuldige ventilatiestrategie zorgt voor een zeer snel reagerend systeem op de sterk wisselende bezetting. Door de juiste positionering van de uiblaasmonden en het gebruik van gemotoriseerd instelbare roosters kan het systeem elke bezetting aan. Het ventilatiedebiet is  variabel en ingesteld op de werkelijke noodzaak in functie van de ruimtetemperatuur en de hygiëne. In dimensionering is het debiet afgesteld op het zomercomfort, om oververhitting te vermijden. De optimale omstandigheden worden door een free-cooling filosofie geïmplementeerd, wat resulteert in een lage verwarmingskost.

De theaterzaal werd uitgerust met theatertechnieken, die toelaten de lokale verenigingen alle voorstellingen op een gemakkelijke manier te implementeren. Een systeem van trussen, trekkers, EEC contactdozen, dimmers, basis aantal spots,  .... werd in overleg met het bestuur en respect voor het budget als installatie geïnstalleerd.

Bij het ontwerp van verlichting werd gestreefd naar een maximaal verbruik van 2 W/m² per 100 lux. Verder wordt er voldoende aandacht besteed aan de lichtsturing. In het theatergedeelte werd de algemene verlichting gerealiseerd door een spaarverlichting, met lampen met lange levensduur. Deze werden in groepen dimbaar voorzien, en hebben een beperkte verblindingsfactor.

 

Stabiliteit

 

OC De Schouw omvat een prefab gebouw in beton met gefundeerde zolen. Het gebouw bestaat uit 2 delen. Het omvat een theaterzaal dat volledig akoestisch gescheiden is van de ruimtes rondom. Het gescheiden deel betekent een volledig losse structuur van de andere ruimtes.

Rondom de zaal werden 2 verdiepen welfsels gebouwd. Deze 2 verdiepingen lopen schuin in elkaar waardoor de welfsels schuin werden gelegd. Hierdoor ontstond gevaar voor afschuiving. Dit werd opgevangen door verankering in de zijwanden. De theaterzaal bestaat uit IV-liggers alsook uit een plaat op volle grond voor een uitschuifbare tribune. Als laatste werd de buitenschouw verstigd met bandijzers.

 

 

logo.svg

OC De Schouw - Lichtervelde

OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde
OC De Schouw - Lichtervelde

Locatie

Statiestraat - Lichtervelde

Architect

AVDK - Heule

Bouwheer

Gemeentebestuur Lichtervelde

Korte omschrijving

Bouwen van een ontmoetingscentrum met theaterzaal.

Datum

Opgeleverd: april 2014

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Budget

3 500 000,00 € (totale bouwkost)

Omschrijving

Speciale Technieken

 

Een comfortabel binnenklimaat werd verkregen op een duurzame manier. 

Alle verwarming werd op lage temperatuur gebaseerd zodat alle mogelijkheden om tot overschakeling naar warmtepomp behouden bleef. De basisverwarming in het complex wordt gerealiseerd door vloerverwarming. De dynamische bijverwarming door de ventilatie. Een zorgvuldige ventilatiestrategie zorgt voor een zeer snel reagerend systeem op de sterk wisselende bezetting. Door de juiste positionering van de uiblaasmonden en het gebruik van gemotoriseerd instelbare roosters kan het systeem elke bezetting aan. Het ventilatiedebiet is  variabel en ingesteld op de werkelijke noodzaak in functie van de ruimtetemperatuur en de hygiëne. In dimensionering is het debiet afgesteld op het zomercomfort, om oververhitting te vermijden. De optimale omstandigheden worden door een free-cooling filosofie geïmplementeerd, wat resulteert in een lage verwarmingskost.

De theaterzaal werd uitgerust met theatertechnieken, die toelaten de lokale verenigingen alle voorstellingen op een gemakkelijke manier te implementeren. Een systeem van trussen, trekkers, EEC contactdozen, dimmers, basis aantal spots,  .... werd in overleg met het bestuur en respect voor het budget als installatie geïnstalleerd.

Bij het ontwerp van verlichting werd gestreefd naar een maximaal verbruik van 2 W/m² per 100 lux. Verder wordt er voldoende aandacht besteed aan de lichtsturing. In het theatergedeelte werd de algemene verlichting gerealiseerd door een spaarverlichting, met lampen met lange levensduur. Deze werden in groepen dimbaar voorzien, en hebben een beperkte verblindingsfactor.

 

Stabiliteit

 

OC De Schouw omvat een prefab gebouw in beton met gefundeerde zolen. Het gebouw bestaat uit 2 delen. Het omvat een theaterzaal dat volledig akoestisch gescheiden is van de ruimtes rondom. Het gescheiden deel betekent een volledig losse structuur van de andere ruimtes.

Rondom de zaal werden 2 verdiepen welfsels gebouwd. Deze 2 verdiepingen lopen schuin in elkaar waardoor de welfsels schuin werden gelegd. Hierdoor ontstond gevaar voor afschuiving. Dit werd opgevangen door verankering in de zijwanden. De theaterzaal bestaat uit IV-liggers alsook uit een plaat op volle grond voor een uitschuifbare tribune. Als laatste werd de buitenschouw verstigd met bandijzers.

 

 

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be