Diensten

Stabiliteit

Omschrijving

Kantoorgebouw

Architect

Achtergael Architecten - Gent

Bouwheer

BM Engineering Invest - Kortrijk

Datum

2016-2017

‘Uitgepuurd, sober en tegelijk hoogstaand.’ Zo kun je het ontwerp omschrijven van architecten Achtergael uit Gent, laureaat van de architectuurwedstrijd die BM Engineering eind 2015 uitschreef. Zij slaagden er het beste in het DNA van BM Engineering te vatten: een multidisciplinair aanbod – stabiliteit + speciale technieken + project engineering + civil engineering + building information modeling (BIM) – vanuit een flexibele en polyvalente dienstverlening, zowel in de ontwerpfase als in de uitvoering. Daarbij staat een menselijke aanpak en respect voor elke werkrelatie en medewerker voorop.

 

Solitair volume

 

Met onder meer de nieuwe hoofdzetel van Barco wordt het Beneluxpark meer en meer gekenmerkt door in het oog springende architectuur. Het kantoor van BM Engineering ligt op een belangrijke zichtlocatie. Een reden voor de architect om de herkenbaarheid van het studiebureau met uitgepuurde en sobere architectuur in de verf te zetten. Het solitair volume wordt aan de Beneluxlaan geplaatst, waardoor de ruimte tussen BM en buur Decathlon zo groot mogelijk is. Bovendien garandeert deze inplanting de mooiste vergezichten vanuit de diverse werkplekken.

 

Open huis met meanderende kantoorruimte

 

De gelijkvloerse verdieping omvat het onthaal, enkele vergaderzaaltjes en een ruime open kantorenzone met zicht op de Beneluxlaan voor een externe huurder. De kantoren voor BM Engineering bevinden zich als belle etage op de eerste verdieping. De centrale vide zorgt voor een maximaal contact met het onthaal beneden. Via de lift in de inkom is de ‘penthouse’ op de tweede verdieping bereikbaar. Naast een multifunctionele ruimte/eetruimte is er ook een grote vergaderzaal en een dakterras. In de kelder is er extra bergruimte en plaats voor de archieven.

De gebruikte materialen stralen eenheid en elegantie uit. Voor de buitengevel werd op de gelijkvloerse verdieping en de penthouse gekozen voor een sterk genuanceerde groen-grijze baksteen, onderbroken door een gordijngevel voor de eerste verdieping. Binnenin geven houten wanden in berk- en notenfineer het kantoor een huiselijke en warme sfeer. Meubilair in een eenvoudig kleurenpallet geeft bijkomende accenten aan de aankleding.

 

Maximaal werkcomfort

 

Sanitaire blokken, de plotruimte, trapkernen en liften werden centraal in het gebouw ingeplant.   Een ander blok bevat overlegruimtes en individuele werkplekken. De landschapskantoren meanderen op een flexibele manier tussen en rond deze ondersteunende functies. Binnen het ontwerp is zowel op de gelijkvloerse verdieping als op de belle etage de mogelijkheid gecreëerd om een flexibele werk- en vergaderruimte met ontspanningsmogelijkheid te organiseren.

 

In functie van optimaal werkcomfort werd voldoende werkruimte per medewerker voorzien en kan iedereen van daglicht genieten. In een landschapskantoor is bovendien ook een aangename ruimteakoestiek cruciaal. Voldoende zichtlijnen nodigen ten slotte uit tot contact en interactie tussen de mensen in de verschillende disciplines van het studiebureau. Door al deze ingrepen staat het nieuwe kantoor model voor hoe moderne kantoorgebouwen vandaag en in de toekomst zullen functioneren, met overleg en ontmoeting als centrale visie.

 

BEN en BIM

 

Een zo energiezuinig mogelijk gebouw ontwerpen was uiteraard prioritair. Passieve maatregelen zijn een goede compactheid van het gebouw en voldoende daglichtinval om het gebruik van kunstlicht tot een minimum te kunnen beperken. Het kunstlicht is gekoppeld aan een systeem van daglichtsturing en domotica voor een optimale afstemming met het daglicht.

 

Een goed geïsoleerde bouwschil en zonwerende beglazing voorkomen oververhitting in de zomer en een grote energievraag naar koeling toe. Verwarming en koeling van de binnenruimte gebeurt via Boorgat-Energie-Opslag (BEO-veld) en een systeem van warmtepompen die gebruik maken van de constante temperatuur van de ondergrond (12° C). Klimaatplafonds zorgen door straling voor een aangename werktemperatuur. Al deze ingrepen zorgen voor een Bijna Energie Neutraal kantoorgebouw dat voldoet aan de nieuwste standaarden.

 

Dat het gebouw in amper 11 maanden werd gerealiseerd, heeft veel te maken met de doorgedreven keuze van BM Engineering om zowel het ontwerp als de uitvoering te coördineren vanuit een database gerelateerd 3D-model. Het zorgt voor een vlotte samenwerking tussen alle bouwpartners en alle disciplines en verkleint de foutenlast – en dus tijd- en efficiëntieverliezen – tot een absoluut minimum.

 

Bouwpartners:

  • Architecten Achtergael (Gent) – architect
  • BM Engineering (Kortrijk) – stabiliteit, speciale technieken, projectengineering en BIM-coördinatie
logo.svg

Kantoren BM

Kantoren BM
Kantoren BM
Kantoren BM
Kantoren BM
Kantoren BM
Kantoren BM
Kantoren BM
Kantoren BM

Locatie

Beneluxlaan 1A - Kortrijk

Architect

Achtergael Architecten - Gent

Bouwheer

BM Engineering Invest - Kortrijk

Korte omschrijving

Kantoorgebouw

Datum

2016-2017

Diensten

Stabiliteit

Omschrijving

‘Uitgepuurd, sober en tegelijk hoogstaand.’ Zo kun je het ontwerp omschrijven van architecten Achtergael uit Gent, laureaat van de architectuurwedstrijd die BM Engineering eind 2015 uitschreef. Zij slaagden er het beste in het DNA van BM Engineering te vatten: een multidisciplinair aanbod – stabiliteit + speciale technieken + project engineering + civil engineering + building information modeling (BIM) – vanuit een flexibele en polyvalente dienstverlening, zowel in de ontwerpfase als in de uitvoering. Daarbij staat een menselijke aanpak en respect voor elke werkrelatie en medewerker voorop.

 

Solitair volume

 

Met onder meer de nieuwe hoofdzetel van Barco wordt het Beneluxpark meer en meer gekenmerkt door in het oog springende architectuur. Het kantoor van BM Engineering ligt op een belangrijke zichtlocatie. Een reden voor de architect om de herkenbaarheid van het studiebureau met uitgepuurde en sobere architectuur in de verf te zetten. Het solitair volume wordt aan de Beneluxlaan geplaatst, waardoor de ruimte tussen BM en buur Decathlon zo groot mogelijk is. Bovendien garandeert deze inplanting de mooiste vergezichten vanuit de diverse werkplekken.

 

Open huis met meanderende kantoorruimte

 

De gelijkvloerse verdieping omvat het onthaal, enkele vergaderzaaltjes en een ruime open kantorenzone met zicht op de Beneluxlaan voor een externe huurder. De kantoren voor BM Engineering bevinden zich als belle etage op de eerste verdieping. De centrale vide zorgt voor een maximaal contact met het onthaal beneden. Via de lift in de inkom is de ‘penthouse’ op de tweede verdieping bereikbaar. Naast een multifunctionele ruimte/eetruimte is er ook een grote vergaderzaal en een dakterras. In de kelder is er extra bergruimte en plaats voor de archieven.

De gebruikte materialen stralen eenheid en elegantie uit. Voor de buitengevel werd op de gelijkvloerse verdieping en de penthouse gekozen voor een sterk genuanceerde groen-grijze baksteen, onderbroken door een gordijngevel voor de eerste verdieping. Binnenin geven houten wanden in berk- en notenfineer het kantoor een huiselijke en warme sfeer. Meubilair in een eenvoudig kleurenpallet geeft bijkomende accenten aan de aankleding.

 

Maximaal werkcomfort

 

Sanitaire blokken, de plotruimte, trapkernen en liften werden centraal in het gebouw ingeplant.   Een ander blok bevat overlegruimtes en individuele werkplekken. De landschapskantoren meanderen op een flexibele manier tussen en rond deze ondersteunende functies. Binnen het ontwerp is zowel op de gelijkvloerse verdieping als op de belle etage de mogelijkheid gecreëerd om een flexibele werk- en vergaderruimte met ontspanningsmogelijkheid te organiseren.

 

In functie van optimaal werkcomfort werd voldoende werkruimte per medewerker voorzien en kan iedereen van daglicht genieten. In een landschapskantoor is bovendien ook een aangename ruimteakoestiek cruciaal. Voldoende zichtlijnen nodigen ten slotte uit tot contact en interactie tussen de mensen in de verschillende disciplines van het studiebureau. Door al deze ingrepen staat het nieuwe kantoor model voor hoe moderne kantoorgebouwen vandaag en in de toekomst zullen functioneren, met overleg en ontmoeting als centrale visie.

 

BEN en BIM

 

Een zo energiezuinig mogelijk gebouw ontwerpen was uiteraard prioritair. Passieve maatregelen zijn een goede compactheid van het gebouw en voldoende daglichtinval om het gebruik van kunstlicht tot een minimum te kunnen beperken. Het kunstlicht is gekoppeld aan een systeem van daglichtsturing en domotica voor een optimale afstemming met het daglicht.

 

Een goed geïsoleerde bouwschil en zonwerende beglazing voorkomen oververhitting in de zomer en een grote energievraag naar koeling toe. Verwarming en koeling van de binnenruimte gebeurt via Boorgat-Energie-Opslag (BEO-veld) en een systeem van warmtepompen die gebruik maken van de constante temperatuur van de ondergrond (12° C). Klimaatplafonds zorgen door straling voor een aangename werktemperatuur. Al deze ingrepen zorgen voor een Bijna Energie Neutraal kantoorgebouw dat voldoet aan de nieuwste standaarden.

 

Dat het gebouw in amper 11 maanden werd gerealiseerd, heeft veel te maken met de doorgedreven keuze van BM Engineering om zowel het ontwerp als de uitvoering te coördineren vanuit een database gerelateerd 3D-model. Het zorgt voor een vlotte samenwerking tussen alle bouwpartners en alle disciplines en verkleint de foutenlast – en dus tijd- en efficiëntieverliezen – tot een absoluut minimum.

 

Bouwpartners:

  • Architecten Achtergael (Gent) – architect
  • BM Engineering (Kortrijk) – stabiliteit, speciale technieken, projectengineering en BIM-coördinatie

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be