Kantoor Lano

Venetiëlaan - Harelbeke

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

BIM

Omschrijving

Kantoorgebouw en showroom : 6000 m²

 

Architect

Vandewynckel Luc bvba - Poperinge

Bouwheer

Lano nv - Venetiëlaan 33 - Harelbeke

Datum

2016

De Harelbeekse tapijtproducent Lano gaf aan architect Luc Vandewynckel uit Poperinge opdracht om een nieuwbouwkantoor met showroom te ontwerpen. In het sober en strak volume met 2.500 m2 bruikbare ruimte op 2 niveaus is niet alleen aandacht besteed aan de inval van natuurlijk licht, maar ook aan ergonomisch en akoestisch werkcomfort en slimme energieoplossingen.

 

De bestaande situatie was een site van 20 ha, bebouwd met grote, massieve betonvolumes zonder openingen en een uniforme hoogte van 10 meter. In het verlengde daarvan kwam vooraan de nieuwbouw, die door zijn uitgepuurd lijnenspel en ritmische proportionering een architecturaal statement maakt. De technische installaties, IT-lokalen en printerruimte, archief en bergingen werden ingekapseld in de eerste travée van het bestaande productiegebouw.

 

Stabiliteit, prefab en technieken volledig in Revit uitgewerkt

 

Het nieuwe gebouw rust deels op putfunderingen – waar het paalt aan het bestaande gebouw – en deels op zolen die iets dieper werden uitgegraven en aangevuld met gestabiliseerd zand. Daarop kwam een combinatie van architectonische betonkolommen aan de buitenkant – waarbij alle verbindingen niet-zichtbaar werden uitgewerkt – en prefabkolommen aan de binnenkant. Een dikke vloerplaat scheidt de niveaus 0 en 1. Om de grote overspanning en uitkragingen mogelijk te maken, werd het vlak uitgewerkt met lichtgewicht predallen. Daarbij worden polystyreenblokken ingestort om het eigen gewicht van de predal te verkleinen. De verbindingen van de kolommen werden op vraag van de aannemer uitgevoerd met metalen voetplaten, die zorgen voor een snellere uitvoering van de werken. De voetplaten werden – net als de wapening – in 3D gemodelleerd, om fouten in de prefabfiches te vermijden.

 

Bovendien werd al in de studie- en ontwerpfase rekening gehouden met een vlotte plaatsing van de technieken op de werf. Openingen en doorgangen in balken werden vooraf voorzien. Omdat naast stabiliteit en prefab ook de technieken in het 3D-model werden geïntegreerd, konden alle conflicten en clashes op voorhand op virtueel niveau worden gedetecteerd en opgelost.

 

Licht, modulair en comfortabel voor klant en medewerker

 

Alle gevels zijn beglaasd waardoor voldoende daglicht binnenstroomt, indien nodig aangevuld met daggestuurde en energiezuinige ledverlichting om een constant lichtniveau te bekomen. Dit is niet enkel van belang in de kantoorruimte op de verdieping. In de gelijkvloerse showroom moet de klant zich immers ook een betrouwbaar beeld kunnen vormen van de tapijtproducten. Oververhitting van de ruimtes wordt vermeden door de architectonische betonkolommen op de langszijden en het grotere volume van de eerste verdieping. Verwarming en koeling gebeurt door middel van een lucht-water warmtepomp die klimaatbalken in de ruimte aanstuurt. De energie-efficiëntie wordt bovendien bevorderd door permanente monitoring via een gebouwbeheerssysteem.

 

De eerste verdieping bestaat uit een landschapsbureau met werkeilanden en enkele kleinere bureauruimtes met glazen wanden. De ritmische inplanting van de technieken zorgt voor een maximale flexibiliteit en maakt latere herindelingen en functieveranderingen perfect mogelijk. Het werkcomfort is optimaal: wit kantoormeubilair met elektrisch in hoogte verstelbare bureaus zorgt voor een rustgevende en praktische werksfeer. Er werd bovendien veel belang gehecht aan akoestisch comfort. Het gebruik van kwalitatief vast tapijt – uiteraard uit eigen huis! – dempt de werkgeluiden en maakt samenwerken en veelvuldig bellen mogelijk zonder collega’s te storen.

 

Momenteel wordt nog onderzocht of de restwarmte uit het productieproces in de toekomst kan worden ingezet voor de verwarming van het nieuwe gebouw. Door regeneratie van de warmte uit de rookgassen van de stoomketel zou een aanzienlijke energiebesparing kunnen worden gerealiseerd.

 

 

logo.svg

Kantoor Lano

Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano
Kantoor Lano

Locatie

Venetiëlaan - Harelbeke

Architect

Vandewynckel Luc bvba - Poperinge

Bouwheer

Lano nv - Venetiëlaan 33 - Harelbeke

Korte omschrijving

Kantoorgebouw en showroom : 6000 m²

 

Datum

2016

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

BIM

Omschrijving

De Harelbeekse tapijtproducent Lano gaf aan architect Luc Vandewynckel uit Poperinge opdracht om een nieuwbouwkantoor met showroom te ontwerpen. In het sober en strak volume met 2.500 m2 bruikbare ruimte op 2 niveaus is niet alleen aandacht besteed aan de inval van natuurlijk licht, maar ook aan ergonomisch en akoestisch werkcomfort en slimme energieoplossingen.

 

De bestaande situatie was een site van 20 ha, bebouwd met grote, massieve betonvolumes zonder openingen en een uniforme hoogte van 10 meter. In het verlengde daarvan kwam vooraan de nieuwbouw, die door zijn uitgepuurd lijnenspel en ritmische proportionering een architecturaal statement maakt. De technische installaties, IT-lokalen en printerruimte, archief en bergingen werden ingekapseld in de eerste travée van het bestaande productiegebouw.

 

Stabiliteit, prefab en technieken volledig in Revit uitgewerkt

 

Het nieuwe gebouw rust deels op putfunderingen – waar het paalt aan het bestaande gebouw – en deels op zolen die iets dieper werden uitgegraven en aangevuld met gestabiliseerd zand. Daarop kwam een combinatie van architectonische betonkolommen aan de buitenkant – waarbij alle verbindingen niet-zichtbaar werden uitgewerkt – en prefabkolommen aan de binnenkant. Een dikke vloerplaat scheidt de niveaus 0 en 1. Om de grote overspanning en uitkragingen mogelijk te maken, werd het vlak uitgewerkt met lichtgewicht predallen. Daarbij worden polystyreenblokken ingestort om het eigen gewicht van de predal te verkleinen. De verbindingen van de kolommen werden op vraag van de aannemer uitgevoerd met metalen voetplaten, die zorgen voor een snellere uitvoering van de werken. De voetplaten werden – net als de wapening – in 3D gemodelleerd, om fouten in de prefabfiches te vermijden.

 

Bovendien werd al in de studie- en ontwerpfase rekening gehouden met een vlotte plaatsing van de technieken op de werf. Openingen en doorgangen in balken werden vooraf voorzien. Omdat naast stabiliteit en prefab ook de technieken in het 3D-model werden geïntegreerd, konden alle conflicten en clashes op voorhand op virtueel niveau worden gedetecteerd en opgelost.

 

Licht, modulair en comfortabel voor klant en medewerker

 

Alle gevels zijn beglaasd waardoor voldoende daglicht binnenstroomt, indien nodig aangevuld met daggestuurde en energiezuinige ledverlichting om een constant lichtniveau te bekomen. Dit is niet enkel van belang in de kantoorruimte op de verdieping. In de gelijkvloerse showroom moet de klant zich immers ook een betrouwbaar beeld kunnen vormen van de tapijtproducten. Oververhitting van de ruimtes wordt vermeden door de architectonische betonkolommen op de langszijden en het grotere volume van de eerste verdieping. Verwarming en koeling gebeurt door middel van een lucht-water warmtepomp die klimaatbalken in de ruimte aanstuurt. De energie-efficiëntie wordt bovendien bevorderd door permanente monitoring via een gebouwbeheerssysteem.

 

De eerste verdieping bestaat uit een landschapsbureau met werkeilanden en enkele kleinere bureauruimtes met glazen wanden. De ritmische inplanting van de technieken zorgt voor een maximale flexibiliteit en maakt latere herindelingen en functieveranderingen perfect mogelijk. Het werkcomfort is optimaal: wit kantoormeubilair met elektrisch in hoogte verstelbare bureaus zorgt voor een rustgevende en praktische werksfeer. Er werd bovendien veel belang gehecht aan akoestisch comfort. Het gebruik van kwalitatief vast tapijt – uiteraard uit eigen huis! – dempt de werkgeluiden en maakt samenwerken en veelvuldig bellen mogelijk zonder collega’s te storen.

 

Momenteel wordt nog onderzocht of de restwarmte uit het productieproces in de toekomst kan worden ingezet voor de verwarming van het nieuwe gebouw. Door regeneratie van de warmte uit de rookgassen van de stoomketel zou een aanzienlijke energiebesparing kunnen worden gerealiseerd.

 

 

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be