Jeugdhostel Brugge

Ezelstraat - Brugge

Bijkomende informatie

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Omschrijving

Design & Build Wedstrijd - Jeugdhostel met 120 bedden , gemeenschappelijke ruimtes, concertzaal - keuken & conciërgewoning, 2.700m2 bruto vloeroppervlakte

Architect

Salens Architecten - Brugge

Bouwheer

Algemene Ondernemingen Himpe NV (voor Toerisme Vl)

Datum

oplevering april 2015

Budget

€ 3.900.000,00 excl btw eindafrekening

Dat goedkoop logeren (véél) meer kan zijn dan rugzaktoeristen horizontaal stapelen in een rudimentaire kamer, bewijst het Snuffel Backpacker Hostel. Onder het motto ‘no cure, no pay’ dienden Algemene Ondernemingen Himpe, Salens Architecten en BM Engineering samen een ontwerp in. Een heel scherpe prijs koppelen aan architecturale meerwaarde en gebruiks-, onderhouds- en energievriendelijke technieken, bleek doorslaggevend bij het binnenhalen van de opdracht.

De aanbestedende overheid Toerisme Vlaanderen was de opdrachtgever voor dit DBF-project, waarbij de opdrachtnemer instaat voor het ontwerp, de bouw en de financiering, tot de voorlopige oplevering van het jeugdhostel. Daarna wordt het gebouw overgedragen aan Toerisme Vlaanderen. Het jeugdhostel opende op 20 juni 2015 officieel de deuren.

De vroegere Snuffel, een 50-tal meter verder aan de overkant van de straat, was niet alleen verouderd. Ook de logeercapaciteit én de faciliteiten voor ontmoeting en ontspanning voldeden niet meer aan de huidige noden. Het nieuwe gebouw, dat zowel in de Ezelstraat als de Hugo Losschaertstraat zichtbaar is, telt 32 moderne kamers. Verspreid over de gelijkvloerse en de eerste en tweede verdieping zijn er 8 kamers voor 6 personen, 12 kamers voor 4 personen en 12 tweepersoonskamers. Sommige kamers hebben eigen sanitair. Andere gasten kunnen terecht in het gemeenschappelijk sanitair op de gang. Beneden is er een café dat als ontmoetingsplek van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat open. In de polyvalente zaal worden muziekoptredens, fuiven en poëzieavonden gepland. Wie het stadsgewoel wil ontvluchten, kan terecht in de stille ruimte en er is ook een kookplek voor wie zelf een maaltijd wil klaarmaken.

Salens Architecten zorgde voor een architecturale blikvanger van formaat in de drukke Ezelstraat, een van de poortstraten in de Brugse binnenstad. Meest opvallende beeldbepalend element in de witgeschilderde gebouwen met terracotta dakpannen, zijn de raamomkastingen die aan de buitenzijde in cortenstaal zijn uitgevoerd. Door ze te overdimensioneren konden ook de ventilatiemonden onzichtbaar worden weggewerkt, hoewel ‘onzichtbaar’ geen juiste omschrijving is. Ze worden net geaccentueerd door teksten of tekstfragmenten uit te frezen in het cortenstaal. Een passende verwijzing naar Brugge als letterstad en referentie op het vlak van kalligrafie.


Het toont ook de hoge standaard qua afwerking aan, die toch uitzonderlijk is voor een jeugdhostel. Zo werden de ventilatiemonden binnenin de kamers weggewerkt in een soort lockerkastje, een heel herkenbaar element voor de rugzaktoerist. Omdat de uitlaten van de ventilatie-installatie van de gemeenschappelijke delen een storend element zouden zijn op het binnenplein, werden ze voorzien aan de achterkant van het gebouw, die paalt aan een kloostertuin. De verwarming op radiatoren en de elektriciteit in de kamers worden dan weer aangestuurd door een kaartlezer, die de technieken activeert zolang de hostelgast in de kamer is. Programmeerbare technieken – bijvoorbeeld om de polyvalente zaal tijdig op temperatuur te brengen – zijn een element in de gebruiksvriendelijke uitwerking van het jeugdhostel. Maar het ontwerp zorgt er ook voor dat de faciliteiten heel onderhoudsvriendelijk zijn.

Opmerkelijk: waar bij de indiening van het project de energienormen nog op E70 en K40 lagen, konden de bouwpartners binnen het budget nog een stap vérder gaan en afklokken op E56 en K28. Dit heeft uiteraard een positieve invloed op de uitbatingskosten, die een cruciaal element zijn in een gebouw van deze omvang.

DBF-formules zijn ook in het verleden al een succes gebleken. Algemeen aannemer, architect en studiebureau maken in een goeie verstandhouding op korte tijd een volledig project op. Als na een spannende wedstrijdfase de opdracht wordt gegund, is de samenwerking met de bouwpartners al ver gevorderd, waardoor de onderlinge coördinatie op de bouwwerf zelf vlekkeloos verloopt. De DBF-formule zorgt er in dit project voor dat Toerisme Vlaanderen op korte tijd en binnen een vastgelegd budget eigenaar kon worden van een volledig afwerkt, instapklaar jeugdhostel.

 

Relevantie van de referentie.


- Oppervlakte 2.700m2 en budget €3.900.000

- Complexiteit: combinatie van jeugdhotelkamers met polyvalente zaal voor fuiven, optreden en café

Bouwpartners:

-Toerisme Vlaanderen (Brussel) – Opdrachtgever / eigenaar na oplevering
-Algemene ondernemingen Himpe nv (Loppem) – Tijdelijke bouwheer / aannemer
-Salens Architecten (Brugge) – Ontwerp
-BM Engineering – Studies stabiliteit en technieken
 

logo.svg

Jeugdhostel Brugge

Jeugdhostel Brugge
Jeugdhostel Brugge
Jeugdhostel Brugge
Jeugdhostel Brugge
Jeugdhostel Brugge

Locatie

Ezelstraat - Brugge

Architect

Salens Architecten - Brugge

Bouwheer

Algemene Ondernemingen Himpe NV (voor Toerisme Vl)

Korte omschrijving

Design & Build Wedstrijd - Jeugdhostel met 120 bedden , gemeenschappelijke ruimtes, concertzaal - keuken & conciërgewoning, 2.700m2 bruto vloeroppervlakte

Datum

oplevering april 2015

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Budget

€ 3.900.000,00 excl btw eindafrekening

Omschrijving

Dat goedkoop logeren (véél) meer kan zijn dan rugzaktoeristen horizontaal stapelen in een rudimentaire kamer, bewijst het Snuffel Backpacker Hostel. Onder het motto ‘no cure, no pay’ dienden Algemene Ondernemingen Himpe, Salens Architecten en BM Engineering samen een ontwerp in. Een heel scherpe prijs koppelen aan architecturale meerwaarde en gebruiks-, onderhouds- en energievriendelijke technieken, bleek doorslaggevend bij het binnenhalen van de opdracht.

De aanbestedende overheid Toerisme Vlaanderen was de opdrachtgever voor dit DBF-project, waarbij de opdrachtnemer instaat voor het ontwerp, de bouw en de financiering, tot de voorlopige oplevering van het jeugdhostel. Daarna wordt het gebouw overgedragen aan Toerisme Vlaanderen. Het jeugdhostel opende op 20 juni 2015 officieel de deuren.

De vroegere Snuffel, een 50-tal meter verder aan de overkant van de straat, was niet alleen verouderd. Ook de logeercapaciteit én de faciliteiten voor ontmoeting en ontspanning voldeden niet meer aan de huidige noden. Het nieuwe gebouw, dat zowel in de Ezelstraat als de Hugo Losschaertstraat zichtbaar is, telt 32 moderne kamers. Verspreid over de gelijkvloerse en de eerste en tweede verdieping zijn er 8 kamers voor 6 personen, 12 kamers voor 4 personen en 12 tweepersoonskamers. Sommige kamers hebben eigen sanitair. Andere gasten kunnen terecht in het gemeenschappelijk sanitair op de gang. Beneden is er een café dat als ontmoetingsplek van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat open. In de polyvalente zaal worden muziekoptredens, fuiven en poëzieavonden gepland. Wie het stadsgewoel wil ontvluchten, kan terecht in de stille ruimte en er is ook een kookplek voor wie zelf een maaltijd wil klaarmaken.

Salens Architecten zorgde voor een architecturale blikvanger van formaat in de drukke Ezelstraat, een van de poortstraten in de Brugse binnenstad. Meest opvallende beeldbepalend element in de witgeschilderde gebouwen met terracotta dakpannen, zijn de raamomkastingen die aan de buitenzijde in cortenstaal zijn uitgevoerd. Door ze te overdimensioneren konden ook de ventilatiemonden onzichtbaar worden weggewerkt, hoewel ‘onzichtbaar’ geen juiste omschrijving is. Ze worden net geaccentueerd door teksten of tekstfragmenten uit te frezen in het cortenstaal. Een passende verwijzing naar Brugge als letterstad en referentie op het vlak van kalligrafie.


Het toont ook de hoge standaard qua afwerking aan, die toch uitzonderlijk is voor een jeugdhostel. Zo werden de ventilatiemonden binnenin de kamers weggewerkt in een soort lockerkastje, een heel herkenbaar element voor de rugzaktoerist. Omdat de uitlaten van de ventilatie-installatie van de gemeenschappelijke delen een storend element zouden zijn op het binnenplein, werden ze voorzien aan de achterkant van het gebouw, die paalt aan een kloostertuin. De verwarming op radiatoren en de elektriciteit in de kamers worden dan weer aangestuurd door een kaartlezer, die de technieken activeert zolang de hostelgast in de kamer is. Programmeerbare technieken – bijvoorbeeld om de polyvalente zaal tijdig op temperatuur te brengen – zijn een element in de gebruiksvriendelijke uitwerking van het jeugdhostel. Maar het ontwerp zorgt er ook voor dat de faciliteiten heel onderhoudsvriendelijk zijn.

Opmerkelijk: waar bij de indiening van het project de energienormen nog op E70 en K40 lagen, konden de bouwpartners binnen het budget nog een stap vérder gaan en afklokken op E56 en K28. Dit heeft uiteraard een positieve invloed op de uitbatingskosten, die een cruciaal element zijn in een gebouw van deze omvang.

DBF-formules zijn ook in het verleden al een succes gebleken. Algemeen aannemer, architect en studiebureau maken in een goeie verstandhouding op korte tijd een volledig project op. Als na een spannende wedstrijdfase de opdracht wordt gegund, is de samenwerking met de bouwpartners al ver gevorderd, waardoor de onderlinge coördinatie op de bouwwerf zelf vlekkeloos verloopt. De DBF-formule zorgt er in dit project voor dat Toerisme Vlaanderen op korte tijd en binnen een vastgelegd budget eigenaar kon worden van een volledig afwerkt, instapklaar jeugdhostel.

 

Relevantie van de referentie.


- Oppervlakte 2.700m2 en budget €3.900.000

- Complexiteit: combinatie van jeugdhotelkamers met polyvalente zaal voor fuiven, optreden en café

Bouwpartners:

-Toerisme Vlaanderen (Brussel) – Opdrachtgever / eigenaar na oplevering
-Algemene ondernemingen Himpe nv (Loppem) – Tijdelijke bouwheer / aannemer
-Salens Architecten (Brugge) – Ontwerp
-BM Engineering – Studies stabiliteit en technieken
 

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be