DAE Howest

Botenkoperstraat - Kortrijk

Sectoren

Bijkomende informatie

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Omschrijving

Renovatie van een oud fabriekspand tot campus van de hogeschool

Architect

Vandekerckhove Architecten - Heule

Bouwheer

Howest - Kortrijk

Datum

2012-2013

Budget

795.000€ aan technieken / 830.000€ aan stabiliteit

Voor de uitbreiding van de opleiding ‘Digital Arts & Entertainment’ (DAE) verbouwde HOWEST een oud industrieel pand in het centrum van Kortrijk tot een multifunctioneel en hypermodern 3D competentiecentrum dat ook een incubator zal zijn voor startende en bestaande bedrijven. Bovenop het bestaande gebouw werd een opvallend nieuw volume neergepoot dat lijkt te zweven boven het oude.
BM Engineering haalde alle knowhow uit de kast om de stabiliteit van oude en nieuwe volumes te integreren en op technisch vlak de eigenheid van het gebouw te koppelen aan vooruitstrevende en budgetvriendelijke oplossingen.

Gaming is niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij. Wie het overbekende game ‘Call of Duty’ kent, waant zich bij het betreden van The Level van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, midden in een first-person-shooter game. Ruwe materialen, niveauverschillen, het overzicht op de ruimte en specifieke lichtinval vanuit het centrale atrium brengen de bezoeker in de juiste sfeer.

Architectenbureau Vande Kerckhove behield en versterkte de industriële sfeer van het oorspronkelijke gebouw. Om de uitstraling van het gebouw kracht bij te zetten, werd een nieuw wit dakvolume geplaatst bovenop het bestaande volume dat van een zwarte gevelbekleding werd voorzien. De kopse gevel van dat nieuwe volume is gericht op een drukke invalsweg van de stad en voorzien van een LED-scherm waarmee DAE aan de buitenwereld kan tonen waar de opleiding voor staat.

BM Engineering onderzocht de sterkte en stabiliteit van het bestaande gebouw en ondervond dat zowel de interne draagstructuur als de oorspronkelijke fundering niet sterk genoeg was voor een bijkomende derde verdieping. Daarom plaatste aannemer Monument het nieuwe dakvolume op 7 nieuwe kolommen die geïntegreerd werden in het originele gebouw en de krachten van alle nieuwe elementen opvangen. De wanden van dat nieuwe volume zijn uitgevoerd in vakwerk die het gewicht van zowel vloer als dak overzetten op de kolommen. Het bestaande gebouw van twee verdiepingen werd voorzien van een tussenverdieping en de diverse niveaus worden verbonden door ter plaatse gegoten betonnen trappen met dragende borstwering die opvallen door de zichtbare afdruk van de OSB-bekisting.

Opdrachtgever HOWEST vroeg om de technieken maximaal te integreren in de bestaande structuur van het gebouw en flexibel te laten inspelen op de diverse functies en doelgroepen (studenten én ondernemers). Een uitdaging, omdat The Level niet alleen toptechnologie herbergt (met green key studio’s, motion capture, audio- en montageruimtes) maar enerzijds ook de klok rond en 6 dagen op 7 open is, terwijl anderzijds het aantal bezoekers zeer sterk kan wisselen. Daarom werden de technieken bezettingsafhankelijk gemaakt. Naast voldoende isolatie werd ook gekozen voor passieve in plaats van actieve koeling voor warme zomermaanden. Het gebouw maakt dus gebruik van de inerte massa om de koelte van de nacht op de slaan. De ventilatiedebieten worden zorgvuldig verdeeld en zijn door het gebruik van duurzame, authentieke materialen geïntegreerd in het karakter van het gebouw.

 

Tenslotte werd ook de verlichting zorgvuldig geselecteerd in het spanningsveld tussen architecturale uitstraling en een optimaal budget.

 

Bouwpartners:

- Architecten Vande Kerckhove (Heule) – ontwerp en architectuur
- Group Monument (Ingelmunster) – gesloten ruwbouw
- Vandewalle nv (Jabbeke) – HVAC en sanitair
- Vanden Berghe bvba (Harelbeke) – elektriciteit

logo.svg

DAE Howest

DAE Howest
DAE Howest
DAE Howest
DAE Howest

Locatie

Botenkoperstraat - Kortrijk

Architect

Vandekerckhove Architecten - Heule

Bouwheer

Howest - Kortrijk

Korte omschrijving

Renovatie van een oud fabriekspand tot campus van de hogeschool

Datum

2012-2013

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Budget

795.000€ aan technieken / 830.000€ aan stabiliteit

Omschrijving

Voor de uitbreiding van de opleiding ‘Digital Arts & Entertainment’ (DAE) verbouwde HOWEST een oud industrieel pand in het centrum van Kortrijk tot een multifunctioneel en hypermodern 3D competentiecentrum dat ook een incubator zal zijn voor startende en bestaande bedrijven. Bovenop het bestaande gebouw werd een opvallend nieuw volume neergepoot dat lijkt te zweven boven het oude.
BM Engineering haalde alle knowhow uit de kast om de stabiliteit van oude en nieuwe volumes te integreren en op technisch vlak de eigenheid van het gebouw te koppelen aan vooruitstrevende en budgetvriendelijke oplossingen.

Gaming is niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij. Wie het overbekende game ‘Call of Duty’ kent, waant zich bij het betreden van The Level van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, midden in een first-person-shooter game. Ruwe materialen, niveauverschillen, het overzicht op de ruimte en specifieke lichtinval vanuit het centrale atrium brengen de bezoeker in de juiste sfeer.

Architectenbureau Vande Kerckhove behield en versterkte de industriële sfeer van het oorspronkelijke gebouw. Om de uitstraling van het gebouw kracht bij te zetten, werd een nieuw wit dakvolume geplaatst bovenop het bestaande volume dat van een zwarte gevelbekleding werd voorzien. De kopse gevel van dat nieuwe volume is gericht op een drukke invalsweg van de stad en voorzien van een LED-scherm waarmee DAE aan de buitenwereld kan tonen waar de opleiding voor staat.

BM Engineering onderzocht de sterkte en stabiliteit van het bestaande gebouw en ondervond dat zowel de interne draagstructuur als de oorspronkelijke fundering niet sterk genoeg was voor een bijkomende derde verdieping. Daarom plaatste aannemer Monument het nieuwe dakvolume op 7 nieuwe kolommen die geïntegreerd werden in het originele gebouw en de krachten van alle nieuwe elementen opvangen. De wanden van dat nieuwe volume zijn uitgevoerd in vakwerk die het gewicht van zowel vloer als dak overzetten op de kolommen. Het bestaande gebouw van twee verdiepingen werd voorzien van een tussenverdieping en de diverse niveaus worden verbonden door ter plaatse gegoten betonnen trappen met dragende borstwering die opvallen door de zichtbare afdruk van de OSB-bekisting.

Opdrachtgever HOWEST vroeg om de technieken maximaal te integreren in de bestaande structuur van het gebouw en flexibel te laten inspelen op de diverse functies en doelgroepen (studenten én ondernemers). Een uitdaging, omdat The Level niet alleen toptechnologie herbergt (met green key studio’s, motion capture, audio- en montageruimtes) maar enerzijds ook de klok rond en 6 dagen op 7 open is, terwijl anderzijds het aantal bezoekers zeer sterk kan wisselen. Daarom werden de technieken bezettingsafhankelijk gemaakt. Naast voldoende isolatie werd ook gekozen voor passieve in plaats van actieve koeling voor warme zomermaanden. Het gebouw maakt dus gebruik van de inerte massa om de koelte van de nacht op de slaan. De ventilatiedebieten worden zorgvuldig verdeeld en zijn door het gebruik van duurzame, authentieke materialen geïntegreerd in het karakter van het gebouw.

 

Tenslotte werd ook de verlichting zorgvuldig geselecteerd in het spanningsveld tussen architecturale uitstraling en een optimaal budget.

 

Bouwpartners:

- Architecten Vande Kerckhove (Heule) – ontwerp en architectuur
- Group Monument (Ingelmunster) – gesloten ruwbouw
- Vandewalle nv (Jabbeke) – HVAC en sanitair
- Vanden Berghe bvba (Harelbeke) – elektriciteit

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be