4takt Neptunus

Amandinestraat - Oostende

Bijkomende informatie

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Omschrijving

bouwen van een nieuw visbedrijf : +/- 1500 m²

Architect

4-Takt - Aarschot

Bouwheer

Neptunus bvba - Dendermonde

Datum

2014

Neptunus bvba is een visverwerkende groothandel die levert aan viswinkels, restaurants, bedrijven en organisaties. De grondstof is vers aangevoerde vis uit de noordelijke wateren tot in IJsland. Die wordt de dag zelf gekuist, gefileerd, geproportioneerd en ter plaatse verkocht of geleverd bij de klanten. Huidig zaakvoerder Bart Van Molle kreeg de liefde voor het product van jongs af mee. Om aan het einde van de keten een product van topkwaliteit te kunnen garanderen, werd hygiëne dan ook het centraal thema voor de nieuwbouw op Plassendale.

 

Het bedrijf werd eerst en vooral volgens een strikte lay-out opgebouwd om de hygiënische flow te optimaliseren. Daarnaast werden ventilatieroosters geselecteerd die voorzien zijn van speciale filters. Tenslotte werd extra aandacht besteed aan de detaillering bij het aansluiten van de technieken. Zo werden bijvoorbeeld de elektriciteitskabels voor de verlichting aan de doorvoer door het plafond extra afgeschermd om de hygiëne te garanderen. Al deze doordachte keuzes zorgen voor het probleemloos behalen van de BRC- en HACCP-normen, wat door veel leveranciers op prijs wordt gesteld.

 

De vis wordt bedekt met ijsschilfers, die niet mogen wegsmelten door luchtwisseling. BM Engineering hield hier van in het begin rekening mee in het ontwerp en in de keuze van de toestellen. Zo werd er gekozen voor units die statisch koelen, om convectie te vermijden. Ook de positie van de koelunits in de ruimte werd minutieus berekend. BM Engineering kon op die manier een belangrijke meerwaarde realiseren in het kwaliteitstraject dat de bouwheer voor ogen had.

 

De verwerking van de vis gebeurt onder koudgekoeld water. Daarom werd een aparte chillerinstallatie ontwikkeld om het stadswater verder af te koelen tot 6° Celsius. Daarna worden de verwerkte producten onder het ijs gelegd. De ijsmachines slorpen dan ook het grootste deel van het vermogen van het bedrijf op.

 

Boven de diverse gekoelde ruimtes op nulniveau bevindt zich een technisch plenum waarin alle horizontale tracés van de technieken zijn verwerkt. Op die manier wordt vermeden dat de technieken door de productieruimtes lopen. Het plenum is bovendien vlot toegankelijk, waardoor onderhoud vlot kan verlopen, zonder de productie te verstoren. Een superhygiënische en tijdbesparende oplossing.

 

Ook de technieken in de kantoorruimtes werden door BM Engineering uitgetekend. Zo werden alle leidingen en kabels in het plafond ingewerkt. Koelen en verwarmen gebeurt via VRV-wervelroosters die zorgen voor een perfect binnenklimaat. Drijfkracht en data worden gebundeld in energiezuilen.

 

Met dit project vergroot BM Engineering zijn expertise in de voedingssector. Momenteel wordt gewerkt aan de bouw van het ‘Vleeshuis’, de nieuwe slagerijschool van Ter Groene Poorte in Brugge. Eerder waren er onder andere projecten in opdracht van A & A Chocolaterie in Lokeren, de vleesverwerkende bedrijven Casadoro (Sint-Niklaas) en Walravens (Jette), aardappelverwerker McCain in Grobbendonk en voor Alpro in Wevelgem.

 

Bouwpartners:

  • 4Takt (Aarschot) – ontwerp en architectuur
  • Himpe (Loppem) – gesloten ruwbouw
  • Arco nv (Lokeren) – koeling
  • Ceratec (Ploegsteert) – elektriciteit
  • LDL Equipment (Deinze) – piping en sanitair
  • Beltherm (Zedelgem) - ventilatie
logo.svg

4takt Neptunus

4takt Neptunus

Locatie

Amandinestraat - Oostende

Architect

4-Takt - Aarschot

Bouwheer

Neptunus bvba - Dendermonde

Korte omschrijving

bouwen van een nieuw visbedrijf : +/- 1500 m²

Datum

2014

Diensten

Stabiliteit

Speciale technieken

Omschrijving

Neptunus bvba is een visverwerkende groothandel die levert aan viswinkels, restaurants, bedrijven en organisaties. De grondstof is vers aangevoerde vis uit de noordelijke wateren tot in IJsland. Die wordt de dag zelf gekuist, gefileerd, geproportioneerd en ter plaatse verkocht of geleverd bij de klanten. Huidig zaakvoerder Bart Van Molle kreeg de liefde voor het product van jongs af mee. Om aan het einde van de keten een product van topkwaliteit te kunnen garanderen, werd hygiëne dan ook het centraal thema voor de nieuwbouw op Plassendale.

 

Het bedrijf werd eerst en vooral volgens een strikte lay-out opgebouwd om de hygiënische flow te optimaliseren. Daarnaast werden ventilatieroosters geselecteerd die voorzien zijn van speciale filters. Tenslotte werd extra aandacht besteed aan de detaillering bij het aansluiten van de technieken. Zo werden bijvoorbeeld de elektriciteitskabels voor de verlichting aan de doorvoer door het plafond extra afgeschermd om de hygiëne te garanderen. Al deze doordachte keuzes zorgen voor het probleemloos behalen van de BRC- en HACCP-normen, wat door veel leveranciers op prijs wordt gesteld.

 

De vis wordt bedekt met ijsschilfers, die niet mogen wegsmelten door luchtwisseling. BM Engineering hield hier van in het begin rekening mee in het ontwerp en in de keuze van de toestellen. Zo werd er gekozen voor units die statisch koelen, om convectie te vermijden. Ook de positie van de koelunits in de ruimte werd minutieus berekend. BM Engineering kon op die manier een belangrijke meerwaarde realiseren in het kwaliteitstraject dat de bouwheer voor ogen had.

 

De verwerking van de vis gebeurt onder koudgekoeld water. Daarom werd een aparte chillerinstallatie ontwikkeld om het stadswater verder af te koelen tot 6° Celsius. Daarna worden de verwerkte producten onder het ijs gelegd. De ijsmachines slorpen dan ook het grootste deel van het vermogen van het bedrijf op.

 

Boven de diverse gekoelde ruimtes op nulniveau bevindt zich een technisch plenum waarin alle horizontale tracés van de technieken zijn verwerkt. Op die manier wordt vermeden dat de technieken door de productieruimtes lopen. Het plenum is bovendien vlot toegankelijk, waardoor onderhoud vlot kan verlopen, zonder de productie te verstoren. Een superhygiënische en tijdbesparende oplossing.

 

Ook de technieken in de kantoorruimtes werden door BM Engineering uitgetekend. Zo werden alle leidingen en kabels in het plafond ingewerkt. Koelen en verwarmen gebeurt via VRV-wervelroosters die zorgen voor een perfect binnenklimaat. Drijfkracht en data worden gebundeld in energiezuilen.

 

Met dit project vergroot BM Engineering zijn expertise in de voedingssector. Momenteel wordt gewerkt aan de bouw van het ‘Vleeshuis’, de nieuwe slagerijschool van Ter Groene Poorte in Brugge. Eerder waren er onder andere projecten in opdracht van A & A Chocolaterie in Lokeren, de vleesverwerkende bedrijven Casadoro (Sint-Niklaas) en Walravens (Jette), aardappelverwerker McCain in Grobbendonk en voor Alpro in Wevelgem.

 

Bouwpartners:

  • 4Takt (Aarschot) – ontwerp en architectuur
  • Himpe (Loppem) – gesloten ruwbouw
  • Arco nv (Lokeren) – koeling
  • Ceratec (Ploegsteert) – elektriciteit
  • LDL Equipment (Deinze) – piping en sanitair
  • Beltherm (Zedelgem) - ventilatie

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be