Ter Groene Poorte is klaar voor de toekomst met nieuwe gastronomieschool

04/05/2016

Hoe kun je scholieren die slager, kok of bakker willen worden in de schoolomgeving laten ervaren hoe het er in de professionele werkomgeving aan toe gaat? Door die werkomgeving in de schoolomgeving te integreren. Ter Groene Poorte in Brugge bouwt daarvoor een hypermoderne gastronomieschool met een oppervlakte van 2.500m2. “BM dacht met ons mee en gaf proactief advies waardoor we tot bétere oplossingen konden komen,” vertelt Raph Van Loocke, algemeen directeur van Ter Groene Poorte.

BM Engineering was de voorbije jaren actief in diverse projecten in de voedingsindustrie. Deze ervaring kwam van pas toen Ter Groene Poorte een wedstrijd uitschreef voor de bouw van een nieuw schoolgebouw. “De Gastronomieschool staat enerzijds voor het bijbrengen van productkennis, vakmanschap en ondernemerschap en anderzijds voor het bijschaven van de attitudes van onze scholieren,” vertelt Raph Van Loocke. “Het wordt het opleidings- en kenniscentrum voor álle jongeren die aan Ter Groene Poorte komen studeren. Ze leren er alle stappen van het productieproces, van het ontvangen van de grondstoffen aan de loskaai over de diverse verwerkings- en verpakkingsmethoden tot de verkoop in een winkelsituatie.”

 

BM Engineering won de ontwerpwedstrijd met een plan dat samen met architect Luc Vandewynckel uit Poperinge werd ingediend. In het voorste gedeelte, dat twee bouwlagen telt, werden tien klaslokalen en de hygiënische en sanitaire ruimtes ondergebracht. Het achterliggende praktijkgedeelte bevat een laad- en loskaai met weeginfrastructuur, lokalen voor het versnijden en bewerken van vlees, bereidingslokalen, twee keukens met de modernste inductiefornuizen en een multifunctionele winkelruimte. De keuze voor materialen en kleuren, en het daglicht dat in zowat alle lokalen overvloedig binnenstroomt, maakt van de nieuwe gastronomieschool een bijzonder aangename leer- en werkomgeving.

 

Om de hoogste kwaliteit te kunnen realiseren binnen het budget van 5 miljoen euro, werd het project opgedeeld in 30 loten die door BM en de architect werden gecoördineerd. Voor de subsidiërende overheid was een E70-peil de norm. Om dat te kunnen realiseren, moest met de meest performante technieken worden gewerkt. Bovendien moet in een omgeving waar met voeding wordt gewerkt de volledige afwerking voldoen aan de HACCP-reglementering.

 

Boven de praktijkruimten werd daarom een technische zolder voorzien. Die maakt een vlotte toegang tot de technische installaties mogelijk, zonder dat de werkruimtes moeten betreden worden. Leidingen en aansluitingen werden conform de strengste hygiënenormen weggewerkt. Dat de jongeren naast respect voor het product ook voeling krijgen met voedselveiligheid en hygiëne, maakt immers ook deel uit van het educatief project.

 

Dagelijkse poetsbeurten van de praktijklokalen zorgen voor een groot waterverbruik. Om legionellabesmetting geen kans te geven wordt gebruik gemaakt van een centraal kuishaspelsysteem met lussen. De vochtigheid wordt dan weer in balans gehouden door voldoende ventilatie te voorzien via systeem D met warmterecuperatie. Ook de warmte van de koelingsinstallaties wordt hergebruikt om een deel van het sanitair water op te warmen, wat het energieverbruik drastisch beperkt.

 

Raph Van Loocke is tevreden dat dit ambitieuze bouwproject in anderhalf jaar werd gerealiseerd. “Er werd altijd heel kort op de bal gespeeld en problemen werden onmiddellijk aangepakt. Ondanks een faillissement van een van de aannemers, heeft de pragmatische werkwijze van BM Engineering ervoor gezorgd dat we geen tijd hebben verloren en dat we de Gastronomieschool in het voorjaar van 2015 geleidelijk in gebruik kunnen nemen. Ter Groene Poorte is hiermee méér dan klaar voor de toekomst!”

 

Bouwpartners:

Het project werd opgedeeld in 30 verschillende loten die door BM Engineering werden gecoördineerd.

logo.svg

Ter Groene Poorte is klaar voor de toekomst met nieuwe gastronomieschool

Ter Groene Poorte is klaar voor de toekomst met nieuwe gastronomieschool
Ter Groene Poorte is klaar voor de toekomst met nieuwe gastronomieschool
Ter Groene Poorte is klaar voor de toekomst met nieuwe gastronomieschool
Ter Groene Poorte is klaar voor de toekomst met nieuwe gastronomieschool
Ter Groene Poorte is klaar voor de toekomst met nieuwe gastronomieschool

Hoe kun je scholieren die slager, kok of bakker willen worden in de schoolomgeving laten ervaren hoe het er in de professionele werkomgeving aan toe gaat? Door die werkomgeving in de schoolomgeving te integreren. Ter Groene Poorte in Brugge bouwt daarvoor een hypermoderne gastronomieschool met een oppervlakte van 2.500m2. “BM dacht met ons mee en gaf proactief advies waardoor we tot bétere oplossingen konden komen,” vertelt Raph Van Loocke, algemeen directeur van Ter Groene Poorte.

BM Engineering was de voorbije jaren actief in diverse projecten in de voedingsindustrie. Deze ervaring kwam van pas toen Ter Groene Poorte een wedstrijd uitschreef voor de bouw van een nieuw schoolgebouw. “De Gastronomieschool staat enerzijds voor het bijbrengen van productkennis, vakmanschap en ondernemerschap en anderzijds voor het bijschaven van de attitudes van onze scholieren,” vertelt Raph Van Loocke. “Het wordt het opleidings- en kenniscentrum voor álle jongeren die aan Ter Groene Poorte komen studeren. Ze leren er alle stappen van het productieproces, van het ontvangen van de grondstoffen aan de loskaai over de diverse verwerkings- en verpakkingsmethoden tot de verkoop in een winkelsituatie.”

 

BM Engineering won de ontwerpwedstrijd met een plan dat samen met architect Luc Vandewynckel uit Poperinge werd ingediend. In het voorste gedeelte, dat twee bouwlagen telt, werden tien klaslokalen en de hygiënische en sanitaire ruimtes ondergebracht. Het achterliggende praktijkgedeelte bevat een laad- en loskaai met weeginfrastructuur, lokalen voor het versnijden en bewerken van vlees, bereidingslokalen, twee keukens met de modernste inductiefornuizen en een multifunctionele winkelruimte. De keuze voor materialen en kleuren, en het daglicht dat in zowat alle lokalen overvloedig binnenstroomt, maakt van de nieuwe gastronomieschool een bijzonder aangename leer- en werkomgeving.

 

Om de hoogste kwaliteit te kunnen realiseren binnen het budget van 5 miljoen euro, werd het project opgedeeld in 30 loten die door BM en de architect werden gecoördineerd. Voor de subsidiërende overheid was een E70-peil de norm. Om dat te kunnen realiseren, moest met de meest performante technieken worden gewerkt. Bovendien moet in een omgeving waar met voeding wordt gewerkt de volledige afwerking voldoen aan de HACCP-reglementering.

 

Boven de praktijkruimten werd daarom een technische zolder voorzien. Die maakt een vlotte toegang tot de technische installaties mogelijk, zonder dat de werkruimtes moeten betreden worden. Leidingen en aansluitingen werden conform de strengste hygiënenormen weggewerkt. Dat de jongeren naast respect voor het product ook voeling krijgen met voedselveiligheid en hygiëne, maakt immers ook deel uit van het educatief project.

 

Dagelijkse poetsbeurten van de praktijklokalen zorgen voor een groot waterverbruik. Om legionellabesmetting geen kans te geven wordt gebruik gemaakt van een centraal kuishaspelsysteem met lussen. De vochtigheid wordt dan weer in balans gehouden door voldoende ventilatie te voorzien via systeem D met warmterecuperatie. Ook de warmte van de koelingsinstallaties wordt hergebruikt om een deel van het sanitair water op te warmen, wat het energieverbruik drastisch beperkt.

 

Raph Van Loocke is tevreden dat dit ambitieuze bouwproject in anderhalf jaar werd gerealiseerd. “Er werd altijd heel kort op de bal gespeeld en problemen werden onmiddellijk aangepakt. Ondanks een faillissement van een van de aannemers, heeft de pragmatische werkwijze van BM Engineering ervoor gezorgd dat we geen tijd hebben verloren en dat we de Gastronomieschool in het voorjaar van 2015 geleidelijk in gebruik kunnen nemen. Ter Groene Poorte is hiermee méér dan klaar voor de toekomst!”

 

Bouwpartners:

Het project werd opgedeeld in 30 verschillende loten die door BM Engineering werden gecoördineerd.

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE!