Nieuwe hoofdzetel Skyline Communications is baken langs E403 in Izegem

04/05/2016

Skyline Communications uit Izegem is wereldwijd marktleider op het gebied van multivendor netwerk management voor de telecom-, satelliet- en broadcastindustrie.

De gloednieuwe hoofdzetel aan de afrit Izegem van de E403 Brugge-Kortrijk zorgt voor de broodnodige extra ruimte en een verhoogde uitstraling voor het snelgroeiende bedrijf. BM Engineering stond in voor de stabiliteitsstudies en de technieken. Door de architecturale meerwaarde, de hightech technische voorzieningen en enkele bouwfysische vernieuwingen, wedijvert dit project met gebouwen die je normaal enkel in grootsteden vindt.

Ruimte en functionaliteit

 

In de hoofdzetel van Skyline Communications komen klanten en medewerkers van over de hele wereld over de vloer. De bouwheren kozen voor de nieuwbouw dan ook niet enkel een zichtlocatie maar vroegen architecten Govaert en Vanhoutte om een gebouw met architecturale klasse en state-of-the-art technieken voor laag energieverbruik neer te zetten.

 

De 5 bovenste bouwlagen zijn identiek en omvatten elk 740m2 kantoorruimte. In de onderste verdieping, die 1.500m2 groot is, werden de inkombalie, een bar, seminarieruimte en de eetruimte en fitness voor het personeel ondergebracht. Aan het hoofdgebouw paalt achteraan een magazijn van 700m2 in één bouwlaag in prefabstructuur.

 

Architectuur koppelen aan inventieve stabiliteitsoplossingen

 

De bouwplannen stelden de stabiliteitsingenieurs voor diverse uitdagingen. Om de hoge belastingen van het hoofdgebouw op te vangen, werd gewerkt met paalfunderingen. Aan de zijgevel zorgen verticale prefab betonlamellen voor een extra visueel accent, maar ze zijn ook een essentieel onderdeel van de stabiliteit aangezien ze de buitenterrassen ondersteunen.  Al deze prefabelementen zijn aan elkaar gekoppeld zonder zichtbare verbindingen. Maar een 27 meter hoog volume in een open vlakte ondergaat bij woelig weer ook een enorme windbelasting. Omdat de kantoorruimtes vrij open zijn en enkel een dubbele liftkoker en een betonwand achteraan als stabiliserende factor hebben, werd ervoor gezorgd dat de vloerelementen deze belasting afleiden naar die twee punten.

 

De grootste uitdaging op het vlak van stabiliteit was echter het feit dat de vijf bovenste verdiepingen vooraan zeven meter uitsteken ten opzichte van het gelijkvloerse volume. Met een voorgevel die volledig in glas is, moesten de belastingen op een efficiënte manier worden (her)verdeeld. Als dit naar de achterliggende kolommen zou gebeuren via balken in het dak, werd een (te) omvangrijke dakrand onvermijdelijk. Daarom werd gekozen voor een systeem waarbij elke vloerplaat afzonderlijk de uitkraging opvangt. Dit kon niet worden gerealiseerd met een gewone gewapende betonplaat, maar was enkel mogelijk door gebruik te maken van nagespannen beton, waarbij kabels ingestort werden in het beton en na verharding werden opgespannen. Hierdoor wordt de doorbuiging gecompenseerd die ontstaat door het eigen gewicht van de betonplaat. Bovendien mochten de toegelaten doorbuigingen niet te groot zijn, omdat het glas in de gevel slechts een beperkte vervorming mocht ondergaan.

 

Passieve energiemaatregelen als basis – minimale actieve koeling en verwarming

 

Omdat bij moderne, goed geïsoleerde kantoorgebouwen vooral de koeling zorgt voor een groot energieverbruik, werden in het ontwerp een aantal passieve maatregelen voorzien. Een gunstige oriëntatie van het gebouw is het vertrekpunt. Daarnaast vormen de eerder vermelde betonlamellen een verticale zonwering, als aanvulling op de zonnewerende beglazing.

 

Voor de minimale áctieve koeling die daarna nog nodig is, is een BEO-veld – boorgat energie opslag – voorzien met 49 putten van 95 meter diep waarin de bodemtemperatuur constant 10 graden blijft. Actieve koelbalken zorgen dan voor afkoeling binnenin het gebouw. Elektriciteit is enkel nodig voor de ontvochtiging van de lokalen. In de winter vormt het BEO-veld via een water-water warmtepomp de energiebron voor de verwarming van de gebouwen op lage temperatuur, via dezelfde klimaatbalken.

 

Technieken afgestemd op het gebruik

 

Omdat Skyline Communications zelf actief is in een hightech businessomgeving werd in het gebouw met behulp van domotica volledige daglichtsturing doorgevoerd. Die werkt op de aanwezigheid van mensen en verlicht enkel de zones waar wordt gewerkt. In rustpositie worden de verlichtingszones gedimd tot op basisniveau. Op de gelijkvloerse verdieping werd de vloerverwarming gekoppeld aan een variable air volume systeem, dat toelaat om de ruimtes snel te kunnen opwarmen of afkoelen.

 

De moduleerbaarheid en flexibiliteit van het gebouw zijn maximaal met de gekozen oplossingen, die niet alleen zorgen voor een lage energiekost maar ook de facilitaire kost binnen de perken houden en de akoestische kwaliteit van het gebouw verhogen.

 

Alle energiestromen van alle gebruikers worden bovendien volledig gemonitord, zodat het werkelijke energieverbruik kan worden afgetoetst aan de vooraf gemaakte berekeningen. Met het gebouwbeheerssysteem kunnen zowel de bouwheer, het studiebureau als de aannemer bijsturen waar nodig.

 

Technieken geïntegreerd in de architectuur

 

Tijdens het volledige ontwerp- en bouwproces werd gestreefd naar een doorgedreven integratie van de technieken en de architectuur. Zo zijn de buitenunits van de koeling en verwarming volledig verzonken in het dakoppervlak. Dit maakt ze onzichtbaar voor de omgeving en versterkt de architecturale kracht van het gebouw.

 

Bouwpartners:

  • Govaert en Vanhoutte (Brugge) – architectuur
  • Govaere nv (Lendelede) – aanneming ruwbouw
  • Group Verbeke (Sint-Eloois-Winkel) – aanneming beo-veld
  • Elektriciteit R. Vandemoortele bvba (Izegem) – elektriciteit
  • Six bvba (Izegem) – hvac en sanitair
  • ThyssenKrupp nv (Brussel) - liften

logo.svg

Nieuwe hoofdzetel Skyline Communications is baken langs E403 in Izegem

Nieuwe hoofdzetel Skyline Communications is baken langs E403 in Izegem
Nieuwe hoofdzetel Skyline Communications is baken langs E403 in Izegem
Nieuwe hoofdzetel Skyline Communications is baken langs E403 in Izegem
Nieuwe hoofdzetel Skyline Communications is baken langs E403 in Izegem
Nieuwe hoofdzetel Skyline Communications is baken langs E403 in Izegem

Skyline Communications uit Izegem is wereldwijd marktleider op het gebied van multivendor netwerk management voor de telecom-, satelliet- en broadcastindustrie.

De gloednieuwe hoofdzetel aan de afrit Izegem van de E403 Brugge-Kortrijk zorgt voor de broodnodige extra ruimte en een verhoogde uitstraling voor het snelgroeiende bedrijf. BM Engineering stond in voor de stabiliteitsstudies en de technieken. Door de architecturale meerwaarde, de hightech technische voorzieningen en enkele bouwfysische vernieuwingen, wedijvert dit project met gebouwen die je normaal enkel in grootsteden vindt.

Ruimte en functionaliteit

 

In de hoofdzetel van Skyline Communications komen klanten en medewerkers van over de hele wereld over de vloer. De bouwheren kozen voor de nieuwbouw dan ook niet enkel een zichtlocatie maar vroegen architecten Govaert en Vanhoutte om een gebouw met architecturale klasse en state-of-the-art technieken voor laag energieverbruik neer te zetten.

 

De 5 bovenste bouwlagen zijn identiek en omvatten elk 740m2 kantoorruimte. In de onderste verdieping, die 1.500m2 groot is, werden de inkombalie, een bar, seminarieruimte en de eetruimte en fitness voor het personeel ondergebracht. Aan het hoofdgebouw paalt achteraan een magazijn van 700m2 in één bouwlaag in prefabstructuur.

 

Architectuur koppelen aan inventieve stabiliteitsoplossingen

 

De bouwplannen stelden de stabiliteitsingenieurs voor diverse uitdagingen. Om de hoge belastingen van het hoofdgebouw op te vangen, werd gewerkt met paalfunderingen. Aan de zijgevel zorgen verticale prefab betonlamellen voor een extra visueel accent, maar ze zijn ook een essentieel onderdeel van de stabiliteit aangezien ze de buitenterrassen ondersteunen.  Al deze prefabelementen zijn aan elkaar gekoppeld zonder zichtbare verbindingen. Maar een 27 meter hoog volume in een open vlakte ondergaat bij woelig weer ook een enorme windbelasting. Omdat de kantoorruimtes vrij open zijn en enkel een dubbele liftkoker en een betonwand achteraan als stabiliserende factor hebben, werd ervoor gezorgd dat de vloerelementen deze belasting afleiden naar die twee punten.

 

De grootste uitdaging op het vlak van stabiliteit was echter het feit dat de vijf bovenste verdiepingen vooraan zeven meter uitsteken ten opzichte van het gelijkvloerse volume. Met een voorgevel die volledig in glas is, moesten de belastingen op een efficiënte manier worden (her)verdeeld. Als dit naar de achterliggende kolommen zou gebeuren via balken in het dak, werd een (te) omvangrijke dakrand onvermijdelijk. Daarom werd gekozen voor een systeem waarbij elke vloerplaat afzonderlijk de uitkraging opvangt. Dit kon niet worden gerealiseerd met een gewone gewapende betonplaat, maar was enkel mogelijk door gebruik te maken van nagespannen beton, waarbij kabels ingestort werden in het beton en na verharding werden opgespannen. Hierdoor wordt de doorbuiging gecompenseerd die ontstaat door het eigen gewicht van de betonplaat. Bovendien mochten de toegelaten doorbuigingen niet te groot zijn, omdat het glas in de gevel slechts een beperkte vervorming mocht ondergaan.

 

Passieve energiemaatregelen als basis – minimale actieve koeling en verwarming

 

Omdat bij moderne, goed geïsoleerde kantoorgebouwen vooral de koeling zorgt voor een groot energieverbruik, werden in het ontwerp een aantal passieve maatregelen voorzien. Een gunstige oriëntatie van het gebouw is het vertrekpunt. Daarnaast vormen de eerder vermelde betonlamellen een verticale zonwering, als aanvulling op de zonnewerende beglazing.

 

Voor de minimale áctieve koeling die daarna nog nodig is, is een BEO-veld – boorgat energie opslag – voorzien met 49 putten van 95 meter diep waarin de bodemtemperatuur constant 10 graden blijft. Actieve koelbalken zorgen dan voor afkoeling binnenin het gebouw. Elektriciteit is enkel nodig voor de ontvochtiging van de lokalen. In de winter vormt het BEO-veld via een water-water warmtepomp de energiebron voor de verwarming van de gebouwen op lage temperatuur, via dezelfde klimaatbalken.

 

Technieken afgestemd op het gebruik

 

Omdat Skyline Communications zelf actief is in een hightech businessomgeving werd in het gebouw met behulp van domotica volledige daglichtsturing doorgevoerd. Die werkt op de aanwezigheid van mensen en verlicht enkel de zones waar wordt gewerkt. In rustpositie worden de verlichtingszones gedimd tot op basisniveau. Op de gelijkvloerse verdieping werd de vloerverwarming gekoppeld aan een variable air volume systeem, dat toelaat om de ruimtes snel te kunnen opwarmen of afkoelen.

 

De moduleerbaarheid en flexibiliteit van het gebouw zijn maximaal met de gekozen oplossingen, die niet alleen zorgen voor een lage energiekost maar ook de facilitaire kost binnen de perken houden en de akoestische kwaliteit van het gebouw verhogen.

 

Alle energiestromen van alle gebruikers worden bovendien volledig gemonitord, zodat het werkelijke energieverbruik kan worden afgetoetst aan de vooraf gemaakte berekeningen. Met het gebouwbeheerssysteem kunnen zowel de bouwheer, het studiebureau als de aannemer bijsturen waar nodig.

 

Technieken geïntegreerd in de architectuur

 

Tijdens het volledige ontwerp- en bouwproces werd gestreefd naar een doorgedreven integratie van de technieken en de architectuur. Zo zijn de buitenunits van de koeling en verwarming volledig verzonken in het dakoppervlak. Dit maakt ze onzichtbaar voor de omgeving en versterkt de architecturale kracht van het gebouw.

 

Bouwpartners:

  • Govaert en Vanhoutte (Brugge) – architectuur
  • Govaere nv (Lendelede) – aanneming ruwbouw
  • Group Verbeke (Sint-Eloois-Winkel) – aanneming beo-veld
  • Elektriciteit R. Vandemoortele bvba (Izegem) – elektriciteit
  • Six bvba (Izegem) – hvac en sanitair
  • ThyssenKrupp nv (Brussel) - liften

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE!