Dok Noord blaast nieuw leven in Gentse ACEC-site

13/12/2016

De oude ACEC-site op de hoek van de Sassevaartstraat en Dok Noord aan het Gentse Handelsdok heeft de voorbije jaren een metamorfose ondergaan. Op een plek waar ooit industriële geschiedenis werd geschreven, is plaats gemaakt voor wonen, winkelen en kantoorjobs. Nieuwbouwdelen werden daarbij geïntegreerd in en gecombineerd met de bestaande architectuur.

BM Engineering werkte mee aan de reconversie van gebouw B (op de hoek van de Sassevaartstraat en Dok Noord) en gebouw C (tussen gebouw B en het centrale binnenplein). Van gebouw B werden enkel de gevels behouden. Gebouw C is volledig nieuw. De ondergrondse parking onder dit laatste gebouw was al volledig ontworpen en gedimensioneerd op het moment dat we bij het ontwerp van het bovengrondse gedeelte werden betrokken. De lastendaling van de bovenbouw moest dus perfect aansluiten op het ontwerp dat een ander ingenieursbureau van de kelderverdieping had gemaakt.

 

In gebouw C – de voormalige machinehallen – is op de gelijkvloerse en eerste verdieping een winkelcentrum gecreëerd. Om de ruimtes zo flexibel en goedkoop mogelijk te houden, werden grote overspanningen – tot 16 meter – gecreëerd door gebruik te maken van TT-vloerplaten en voorgespannen gewelven. Op de tweede en derde verdieping is een recreatiezone voorzien met onder meer indoorvoetbalterreinen, een elektrische karting en een bowlingcomplex.

 

Aan de zijde van het handelsdok kwamen nog twee bouwlagen met appartementen, die 6 meter in uitkraging boven de bestaande kantoren werden gebouwd. Deze uitkraging is gerealiseerd met 12 meter lange voorgespannen prefabbalken van 1,20 meter hoog en 50 centimeter breed. Die werden ’s nachts gemonteerd vanaf de straat, wat noodzakelijk was op een plaats waar overdag bijzonder veel autoverkeer is. De appartementen werden uitgevoerd met ter plaatse gegoten paddestoelvloeren – waarbij enkel kolommen en een vloerplaat voorzien zijn - zodat balken noch muren de flexibiliteit van deze verdiepingen in de weg zouden staan.

 

Het winkelcentrum is toegankelijk via het binnenplein. Achteraan deze open ruimte werd een gaanderij met glazen dak langs de winkels gebouwd.  Voor de lange zijde die toegang geeft tot de eerste verdieping werden hierbij de bestaande profielen van de oude site maximaal hergebruikt. Aan de korte zijde geeft de gaanderij toegang tot de eerste en tweede verdieping. Bij het ontwerpen van deze volledig nieuwe staalstructuur zorgden we ervoor dat de aansluitingen en verbindingen zo goed als onzichtbaar zijn weggewerkt.

 

 

 

Tussen de bestaande gevels van gebouw B werden 3 nieuwe niveaus en een keldervolume gebouwd.  Bovenaan werden nog eens 2 bijkomende verdiepingen voor kantoorruimtes gecreëerd, met een abstracte architectuur waarvan de gevellijn afwijkt van de bestaande gevels.  Om deze grote architecturale vrijheid te hebben, met uitkragingen aan voor- en achtergevel, werd ook hier gebruik gemaakt van paddestoelvloeren.

 

 

Dok Noord toont aan dat er een tweede leven mogelijk is voor oude industriële sites. Met een doordacht ontwerp werd een geheel gecreëerd dat diverse functies efficiënt combineert. Nieuwe architectuur sluit stijlvol aan bij beeldbepalende gevels uit een niet zo ver verleden.

 

 

http://www.doknoord.be/dok-noord/reconversie

Bouwpartners:

  • Vastgoed Noord nv (Gent) – bouwheer
  • Johan Vandeputte (Gent) – architect
  • BM Engineering (Roeselare) – stabiliteit
  • Coraf bvba (Maldegem) – coördinatie ruwbouw
  • Soetaert nv (Oostende) – aannemer ruwbouw

 

logo.svg

Dok Noord blaast nieuw leven in Gentse ACEC-site

Dok Noord blaast nieuw leven in Gentse ACEC-site
Dok Noord blaast nieuw leven in Gentse ACEC-site
Dok Noord blaast nieuw leven in Gentse ACEC-site
Dok Noord blaast nieuw leven in Gentse ACEC-site

Locatie

Dok Noord - Muidelaan - Gent

Architect

Vandeputte Johan

Bouwheer

Vastgoed Noord nv - Gent

Korte omschrijving

Reconversie van een industriële site naar kantoren, commerciële ruimtes en appartementen

Datum

2015

Diensten

Stabiliteit

De oude ACEC-site op de hoek van de Sassevaartstraat en Dok Noord aan het Gentse Handelsdok heeft de voorbije jaren een metamorfose ondergaan. Op een plek waar ooit industriële geschiedenis werd geschreven, is plaats gemaakt voor wonen, winkelen en kantoorjobs. Nieuwbouwdelen werden daarbij geïntegreerd in en gecombineerd met de bestaande architectuur.

BM Engineering werkte mee aan de reconversie van gebouw B (op de hoek van de Sassevaartstraat en Dok Noord) en gebouw C (tussen gebouw B en het centrale binnenplein). Van gebouw B werden enkel de gevels behouden. Gebouw C is volledig nieuw. De ondergrondse parking onder dit laatste gebouw was al volledig ontworpen en gedimensioneerd op het moment dat we bij het ontwerp van het bovengrondse gedeelte werden betrokken. De lastendaling van de bovenbouw moest dus perfect aansluiten op het ontwerp dat een ander ingenieursbureau van de kelderverdieping had gemaakt.

 

In gebouw C – de voormalige machinehallen – is op de gelijkvloerse en eerste verdieping een winkelcentrum gecreëerd. Om de ruimtes zo flexibel en goedkoop mogelijk te houden, werden grote overspanningen – tot 16 meter – gecreëerd door gebruik te maken van TT-vloerplaten en voorgespannen gewelven. Op de tweede en derde verdieping is een recreatiezone voorzien met onder meer indoorvoetbalterreinen, een elektrische karting en een bowlingcomplex.

 

Aan de zijde van het handelsdok kwamen nog twee bouwlagen met appartementen, die 6 meter in uitkraging boven de bestaande kantoren werden gebouwd. Deze uitkraging is gerealiseerd met 12 meter lange voorgespannen prefabbalken van 1,20 meter hoog en 50 centimeter breed. Die werden ’s nachts gemonteerd vanaf de straat, wat noodzakelijk was op een plaats waar overdag bijzonder veel autoverkeer is. De appartementen werden uitgevoerd met ter plaatse gegoten paddestoelvloeren – waarbij enkel kolommen en een vloerplaat voorzien zijn - zodat balken noch muren de flexibiliteit van deze verdiepingen in de weg zouden staan.

 

Het winkelcentrum is toegankelijk via het binnenplein. Achteraan deze open ruimte werd een gaanderij met glazen dak langs de winkels gebouwd.  Voor de lange zijde die toegang geeft tot de eerste verdieping werden hierbij de bestaande profielen van de oude site maximaal hergebruikt. Aan de korte zijde geeft de gaanderij toegang tot de eerste en tweede verdieping. Bij het ontwerpen van deze volledig nieuwe staalstructuur zorgden we ervoor dat de aansluitingen en verbindingen zo goed als onzichtbaar zijn weggewerkt.

 

 

 

Tussen de bestaande gevels van gebouw B werden 3 nieuwe niveaus en een keldervolume gebouwd.  Bovenaan werden nog eens 2 bijkomende verdiepingen voor kantoorruimtes gecreëerd, met een abstracte architectuur waarvan de gevellijn afwijkt van de bestaande gevels.  Om deze grote architecturale vrijheid te hebben, met uitkragingen aan voor- en achtergevel, werd ook hier gebruik gemaakt van paddestoelvloeren.

 

 

Dok Noord toont aan dat er een tweede leven mogelijk is voor oude industriële sites. Met een doordacht ontwerp werd een geheel gecreëerd dat diverse functies efficiënt combineert. Nieuwe architectuur sluit stijlvol aan bij beeldbepalende gevels uit een niet zo ver verleden.

 

 

http://www.doknoord.be/dok-noord/reconversie

Bouwpartners:

  • Vastgoed Noord nv (Gent) – bouwheer
  • Johan Vandeputte (Gent) – architect
  • BM Engineering (Roeselare) – stabiliteit
  • Coraf bvba (Maldegem) – coördinatie ruwbouw
  • Soetaert nv (Oostende) – aannemer ruwbouw

 

BM ENGINEERING | Knapenstraat 5 | 8800 Roeselare
tel +32 51 200665 | fax +32 51 227631 | info@bmengineering.be