Club Brugge bouwt hypermodern trainingscomplex in Westkapelle

13/07/2018

Palend aan het bestaande sportcentrum Molenhoek bouwt Club Brugge in de Knokse deelgemeente Westkapelle een gloednieuw oefencomplex voor de A-kern, beloften, U19 en ondersteunende diensten. Dagelijks zullen hier tot 100 mensen aan de slag zijn. Niet enkel de variëteit aan functies en faciliteiten maar ook het uitgepuurde ontwerp van architecten Goedefroo + Goedefroo stelde specifieke eisen aan het ontwerp van de speciale technieken.

De gelijkvloerse verdieping van het balkvormige gebouw beslaat een oppervlakte van een kleine 5.000 m2 en huisvest alleen sportgerelateerde functies. Via de ruime inkom kan men naar enkele vergaderzalen en een ruim auditorium waar de spelers tactische besprekingen met video-ondersteuning kunnen krijgen en ook persmomenten zullen plaatsvinden. Daarachter ligt de sportieve zone, met kleedkamers voor de spelers, lokalen voor de medische staf en een fitnesszaal. Palend aan de fitness en visueel met elkaar verbonden is er een wellnessgedeelte met een revalidatiebad van 11 bij 4 meter, een cryospa en een sauna. In een aanpalend volume is er een indoor voetbalveld in kunstgras van 50 bij 42 meter. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren van de technische staf die uitkijken op de fitness, het restaurant en het spelershome. Op de tweede verdieping zijn er 40 eenpersoons- en 5 tweepersoonskamers voor de A-kern en een landschapskantoor voor administratieve functies.

 

Buitenaccommodatie op topniveau

 

Buiten komen er 4 volwaardige voetbalvelden, waarvan 3 in hybride gras en 1 natuurgrasveld. Onder de 3 hybride velden komt veldverwarming om in winterse omstandigheden te kunnen blijven trainen. Aan het veld dat paalt aan bedrijvencentrum ’t Walletje komt een open tribune voor 250 toeschouwers waaronder een aantal technische ruimtes zijn weggewerkt met onder meer een hoogspanningscabine. Aan de andere kant van het terrein is een speciale loopzone voorzien voor het fysieke werk. Onder de loopheuvel is plaats voor de machines van de terreinverzorgers, het trainingsmateriaal van de diverse ploegen en de technische installaties van onder meer de veldverlichting en -beregening.

 

Gediversifieerde toegangscontrole

 

Al zal Club Brugge er af en toe open trainingen organiseren, toch is het complex niet bedoeld voor het grote publiek. Daarom zijn op diverse plaatsen op het domein en in de gebouwen automatische controles voorzien met een ‘getrapt’ systeem dat bepaalt welke groepen tot welke delen worden toegelaten. Zo zullen spelers van de A-kern en leden van het management alle lokalen kunnen betreden, terwijl bijvoorbeeld bezoekers enkel tot het voorste gedeelte van het gebouw zullen worden toegelaten. Het volledige terrein wordt ook voorzien van camerabewaking. Aan de oefenvelden komt een speciaal videosysteem dat analyse van de trainingssessies mogelijk maakt.

 

Technieken integreren in strak ontwerp

 

De architecten kozen voor een uitgepuurd ontwerp waarin de structuur van het gebouw zichtbaar blijft. Enkel in de 2 gangen die het gebouw op elke verdieping doorsnijden konden in de plafonds technische leidingen worden weggestopt. Ook voor de verlichting werd voor een strak ontwerp gekozen. Een led-lijn is de visuele rode draad doorheen het gebouw: in de kantoren in de vorm van pendels, in de kleedkamers als opbouwarmaturen en in de gangen ingewerkt in de plafonds. Op plaatsen met veel circulatie bepaalt aanwezigheidsdetectie de verlichtingsintensiteit. In de kantoren wordt dit aangevuld met daglichtsturing. Voor de hotelkamers werd gekozen voor individuele bediening. Elektrische stroom en dataverkeer worden in heel het gebouw voorzien via stopcontacten en datapunten in vloerdozen. Zo kan de indeling van het gebouw vlot aan nieuwe noden worden aangepast. Audio wordt zoveel mogelijk draadloos uitgewerkt door gebruik te maken van het wifisysteem, onder meer in het auditorium en de vergaderzalen. Buiten komen er laadpalen voor elektrische auto’s. PV-panelen op het dak staan in voor de eigen elektriciteitsproductie.

 

Klimatisatie aangepast aan diverse gebruikers

 

De klimatisatie zet verschillende technieken in naargelang de toepassing. In de grote ruimtes gebeurt dit op lucht omwille van de grote debieten. In de kleedkamers, de gangen en het sanitair worden radiatoren gebruikt die via het gebouwbeheersysteem inspelen op de voorziene bezetting. Bij de kleedkamer voor de A-kern is zowel verwarming als koeling voorzien. In de andere delen van het gebouw – zoals de hotelkamers en de kantoren – kan de gebruiker zélf de verwarming bedienen. Daar wordt gewerkt met een VRV-systeem met buitenunits. Door hierbij met 3 in plaats van 2 pijpen te werken, kan elke ruimte individueel worden geklimatiseerd en blijft de flexibiliteit naar latere veranderingen in de indeling behouden. Voor het indoor oefenveld – met een hoogte van 3 verdiepingen – werd dan weer gekozen voor aan de verwarmingsketel gekoppelde stralingspanelen die zorgen voor een snelle opwarming. Een warmtepomp zorgt voor een duurzame werking van de cv-installatie. De ventilatie gebeurt in het hele gebouw met systeem D, voorzien van duurzame warmterecuperatie. Er moet uiteraard rekening worden gehouden met zones waar de vochtigheid hoog kan oplopen, zoals de kleedkamers met douches en de wellness.

 

In het nieuwe oefencomplex is de warmwatervoorziening cruciaal, niet in het minst door het veelvuldig gebruik van de douches. De warmteopwekking gebeurt via de verwarmingsketel met een buffervat. Het systeem levert in eerste instantie sanitair warm water maar heeft ook een bypass om indien nodig snel warm water te kunnen leveren aan de verwarming. Er wordt uiteraard ook aandacht besteed aan de bestrijding van de legionallebacterie. In plaats van overal collectoren te plaatsen, wordt gewerkt met één lusleiding die ervoor zorgt dat het water snel wordt verbruikt en niet in de leidingen blijft stilstaan.

 

Ruime aandacht voor akoestiek

 

De strakke en van alle franjes ontdane architectuur brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het vlak van de akoestiek. Om in het drukbevolkt gebouw toch de nodige rust en stilte te bewaren, worden op diverse plaatsen tapijten en akoestische baffles voorzien. Maar ook bij de speciale technieken werd hier rekening mee gehouden. De installaties zijn voldoende groot gedimensioneerd om te vermijden dat er door hun werking akoestische hinder optreedt, vooral in de slaapvertrekken, kantoren en leslokalen.

 

Nieuwe stap in verdere professionalisering

 

Sinds de komst van voorzitter Bart Verhaeghe is de landskampioen stelselmatig blijven werken aan elk detail in het kader van de verdere professionalisering. Club Brugge heeft ook plannen om langs de N31 Brugge-Zeebrugge een compleet nieuw stadion te bouwen. Het oefencomplex in Westkapelle, dat op een boogscheut van die nieuwe locatie ligt en na het volgende seizoen in gebruik zal worden genomen, is alvast een nieuwe stap in de verdere uitbouw.

 

Bouwpartners:

 

  • Club Brugge NV – bouwheer
  • Goedefroo + Goedefroo (Gent / Wielsbeke) – architect
  • Alheembouw NV (Oostnieuwkerke) – hoofdaannemer
  • BM Engineering (Kortrijk) – speciale technieken

logo.svg

Club Brugge bouwt hypermodern trainingscomplex in Westkapelle

Club Brugge bouwt hypermodern trainingscomplex in Westkapelle
Club Brugge bouwt hypermodern trainingscomplex in Westkapelle
Club Brugge bouwt hypermodern trainingscomplex in Westkapelle
Club Brugge bouwt hypermodern trainingscomplex in Westkapelle
Club Brugge bouwt hypermodern trainingscomplex in Westkapelle

Locatie

Westkapelle

Architect

Goedefroo & Goedefroo BVBA

Bouwheer

Club Brugge NV

Korte omschrijving

Club Brugge bouwt een nieuw oefencentrum in Westkapelle. Het nieuwe oefencomplex komt in Westkapelle, deelgemeente van Knokke-Heist. Naast het bestaand sportcomplex Molenhoek, zal Club Brugge 4 voetbalvelden aanleggen en een bijhorend trainingscentrum bouwen. 

Datum

2017-2019

Diensten

Speciale technieken

Palend aan het bestaande sportcentrum Molenhoek bouwt Club Brugge in de Knokse deelgemeente Westkapelle een gloednieuw oefencomplex voor de A-kern, beloften, U19 en ondersteunende diensten. Dagelijks zullen hier tot 100 mensen aan de slag zijn. Niet enkel de variëteit aan functies en faciliteiten maar ook het uitgepuurde ontwerp van architecten Goedefroo + Goedefroo stelde specifieke eisen aan het ontwerp van de speciale technieken.

De gelijkvloerse verdieping van het balkvormige gebouw beslaat een oppervlakte van een kleine 5.000 m2 en huisvest alleen sportgerelateerde functies. Via de ruime inkom kan men naar enkele vergaderzalen en een ruim auditorium waar de spelers tactische besprekingen met video-ondersteuning kunnen krijgen en ook persmomenten zullen plaatsvinden. Daarachter ligt de sportieve zone, met kleedkamers voor de spelers, lokalen voor de medische staf en een fitnesszaal. Palend aan de fitness en visueel met elkaar verbonden is er een wellnessgedeelte met een revalidatiebad van 11 bij 4 meter, een cryospa en een sauna. In een aanpalend volume is er een indoor voetbalveld in kunstgras van 50 bij 42 meter. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren van de technische staf die uitkijken op de fitness, het restaurant en het spelershome. Op de tweede verdieping zijn er 40 eenpersoons- en 5 tweepersoonskamers voor de A-kern en een landschapskantoor voor administratieve functies.

 

Buitenaccommodatie op topniveau

 

Buiten komen er 4 volwaardige voetbalvelden, waarvan 3 in hybride gras en 1 natuurgrasveld. Onder de 3 hybride velden komt veldverwarming om in winterse omstandigheden te kunnen blijven trainen. Aan het veld dat paalt aan bedrijvencentrum ’t Walletje komt een open tribune voor 250 toeschouwers waaronder een aantal technische ruimtes zijn weggewerkt met onder meer een hoogspanningscabine. Aan de andere kant van het terrein is een speciale loopzone voorzien voor het fysieke werk. Onder de loopheuvel is plaats voor de machines van de terreinverzorgers, het trainingsmateriaal van de diverse ploegen en de technische installaties van onder meer de veldverlichting en -beregening.

 

Gediversifieerde toegangscontrole

 

Al zal Club Brugge er af en toe open trainingen organiseren, toch is het complex niet bedoeld voor het grote publiek. Daarom zijn op diverse plaatsen op het domein en in de gebouwen automatische controles voorzien met een ‘getrapt’ systeem dat bepaalt welke groepen tot welke delen worden toegelaten. Zo zullen spelers van de A-kern en leden van het management alle lokalen kunnen betreden, terwijl bijvoorbeeld bezoekers enkel tot het voorste gedeelte van het gebouw zullen worden toegelaten. Het volledige terrein wordt ook voorzien van camerabewaking. Aan de oefenvelden komt een speciaal videosysteem dat analyse van de trainingssessies mogelijk maakt.

 

Technieken integreren in strak ontwerp

 

De architecten kozen voor een uitgepuurd ontwerp waarin de structuur van het gebouw zichtbaar blijft. Enkel in de 2 gangen die het gebouw op elke verdieping doorsnijden konden in de plafonds technische leidingen worden weggestopt. Ook voor de verlichting werd voor een strak ontwerp gekozen. Een led-lijn is de visuele rode draad doorheen het gebouw: in de kantoren in de vorm van pendels, in de kleedkamers als opbouwarmaturen en in de gangen ingewerkt in de plafonds. Op plaatsen met veel circulatie bepaalt aanwezigheidsdetectie de verlichtingsintensiteit. In de kantoren wordt dit aangevuld met daglichtsturing. Voor de hotelkamers werd gekozen voor individuele bediening. Elektrische stroom en dataverkeer worden in heel het gebouw voorzien via stopcontacten en datapunten in vloerdozen. Zo kan de indeling van het gebouw vlot aan nieuwe noden worden aangepast. Audio wordt zoveel mogelijk draadloos uitgewerkt door gebruik te maken van het wifisysteem, onder meer in het auditorium en de vergaderzalen. Buiten komen er laadpalen voor elektrische auto’s. PV-panelen op het dak staan in voor de eigen elektriciteitsproductie.

 

Klimatisatie aangepast aan diverse gebruikers

 

De klimatisatie zet verschillende technieken in naargelang de toepassing. In de grote ruimtes gebeurt dit op lucht omwille van de grote debieten. In de kleedkamers, de gangen en het sanitair worden radiatoren gebruikt die via het gebouwbeheersysteem inspelen op de voorziene bezetting. Bij de kleedkamer voor de A-kern is zowel verwarming als koeling voorzien. In de andere delen van het gebouw – zoals de hotelkamers en de kantoren – kan de gebruiker zélf de verwarming bedienen. Daar wordt gewerkt met een VRV-systeem met buitenunits. Door hierbij met 3 in plaats van 2 pijpen te werken, kan elke ruimte individueel worden geklimatiseerd en blijft de flexibiliteit naar latere veranderingen in de indeling behouden. Voor het indoor oefenveld – met een hoogte van 3 verdiepingen – werd dan weer gekozen voor aan de verwarmingsketel gekoppelde stralingspanelen die zorgen voor een snelle opwarming. Een warmtepomp zorgt voor een duurzame werking van de cv-installatie. De ventilatie gebeurt in het hele gebouw met systeem D, voorzien van duurzame warmterecuperatie. Er moet uiteraard rekening worden gehouden met zones waar de vochtigheid hoog kan oplopen, zoals de kleedkamers met douches en de wellness.

 

In het nieuwe oefencomplex is de warmwatervoorziening cruciaal, niet in het minst door het veelvuldig gebruik van de douches. De warmteopwekking gebeurt via de verwarmingsketel met een buffervat. Het systeem levert in eerste instantie sanitair warm water maar heeft ook een bypass om indien nodig snel warm water te kunnen leveren aan de verwarming. Er wordt uiteraard ook aandacht besteed aan de bestrijding van de legionallebacterie. In plaats van overal collectoren te plaatsen, wordt gewerkt met één lusleiding die ervoor zorgt dat het water snel wordt verbruikt en niet in de leidingen blijft stilstaan.

 

Ruime aandacht voor akoestiek

 

De strakke en van alle franjes ontdane architectuur brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het vlak van de akoestiek. Om in het drukbevolkt gebouw toch de nodige rust en stilte te bewaren, worden op diverse plaatsen tapijten en akoestische baffles voorzien. Maar ook bij de speciale technieken werd hier rekening mee gehouden. De installaties zijn voldoende groot gedimensioneerd om te vermijden dat er door hun werking akoestische hinder optreedt, vooral in de slaapvertrekken, kantoren en leslokalen.

 

Nieuwe stap in verdere professionalisering

 

Sinds de komst van voorzitter Bart Verhaeghe is de landskampioen stelselmatig blijven werken aan elk detail in het kader van de verdere professionalisering. Club Brugge heeft ook plannen om langs de N31 Brugge-Zeebrugge een compleet nieuw stadion te bouwen. Het oefencomplex in Westkapelle, dat op een boogscheut van die nieuwe locatie ligt en na het volgende seizoen in gebruik zal worden genomen, is alvast een nieuwe stap in de verdere uitbouw.

 

Bouwpartners:

 

  • Club Brugge NV – bouwheer
  • Goedefroo + Goedefroo (Gent / Wielsbeke) – architect
  • Alheembouw NV (Oostnieuwkerke) – hoofdaannemer
  • BM Engineering (Kortrijk) – speciale technieken

BM ENGINEERING | Beneluxlaan 1A | 8500 Kortrijk
tel +32(0)56 28 26 20 | info@bmengineering.be

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE!